Op donderdag 7 maart 2019 komen de Belgische indierockers van Balthazar naar de Amsterdamse AFAS Live voor een concert. Balthazar kondigt vandaag hun terugkeer aan met nieuws over het aankomende album Fever, dat op 25 januari 2019 uitkomt. Daarnaast wordt bekend dat de release van het album gepaard gaat met een uitgebreide Europese tour.

Tijdens de pauze die de band onlangs nam, ondergingen beide frontmannen en schrijvers Jinte Deprez en Maarten Devoldere afzonderlijke solo reizen. Zo bracht Devoldere twee albums uit vol weelderige, stemmige art-jazz als Warhaus. Ondertussen bleef zijn beste vriend sinds school, Deprez, thuis in Gent werken in de studio, dompelde zich in zijn liefde voor old-school R & B, en bracht een solo-album uit onder zijn alias J. Bernardt. De vrijheid om hun eigen wegen te begaan en het resultaat van die solo-successen leidde tot de drang om opnieuw samen te schrijven, gesterkt door een bredere artistieke horizon en hun wederzijds respect voor elkaars werk.

Bij het opnieuw samenkomen had de band geen concrete plannen, slechts een verlangen om hun vorige werk te verbeteren en het verhaal van de band verder te vertellen. Beide songwriters kwamen een minder serieuze visie overeen en kwamen uit op een losser, opgefrist geluid – minder melancholisch, maar met de voor hen zo tekenende songs met herkenbare hooks.

Zoals Devoldere uitlegt; “Sommige liedjes voelden aan als klassieke Balthazar popsongs, anderen een beetje vrolijker, maar pas toen we Fever hadden, hadden we de basis voor de rest van het album”.

De Europese tour, logischerwijs Fever Tour genaamd, brengt de band naast Amsterdam, ook naar steden als Bristol, Londen, Berlijn, Wenen, Milaan, Parijs, Barcelona en uiteraard Antwerpen.

Deel: