Warmbloedige temperamentvolle Cuca Roseta is allang geen onbekende meer in het koele nuchtere Nederland sinds haar samenwerking met Jan Dulles van de 3JS in het tv programma ‘De Zomer Voorbij’ en met Lange Frans waarmee ze ‘Zing voor me’ uitbracht. Het Parkstad Limburg Theater in Heerlen was dan ook volledig gevuld met enthousiaste fans van de 36-jarige fadista.

Cuca maakt deel uit van een nieuwe jonge generatie Fado zangeressen die niet terugdeinst voor samenwerking met artiesten met een andere muziekstijl en die niet uitsluitend de passie en wanhoop (Fado komt van het Latijnse Fatum, wat lot of bestemming betekent) bezingt, met als overkoepelend gevoel ‘Saudade’, wat het beste vertaald kan worden als ‘verlangen/heimwee’. Deze nieuwe generatie bewandelt daarentegen de dunne scheidslijn tussen traditionele en moderne Fado. Cuca is, in tegenstelling tot de meeste fadista, dan ook niet afkomstig uit een oude buurt van Lissabon maar groeide op in de badplaats Estoril, waar zij pas op haar 19e voor ’t eerst met Fado kennismaakte en meteen in de ban van deze prachtige muziek kwam.

17 Jaar en diverse succesvolle albums verder (o.a. A Mais Rara Verdade (2011), Raiz (2013), Riu (2015) en Luz (2017)) is Cuca inmiddels uitgegroeid tot een ster in haar geboorteland Portugal. Haar bruiloft vorig jaar werd breed uitgemeten met haar afbeelding op diverse magazinecovers en ook haar YouTube-video’s werden miljoenen malen bekeken. Het feit dat zij een geheel eigen frisse Fado versie heeft ontwikkeld en veel van haar eigen nummers zelf heeft geschreven en gecomponeerd en hiermee een geheel nieuwe generatie fans aanspreekt, is hier waarschijnlijk debet aan.

Deze positief ingestelde jonge fadista betoverde het Heerlense publiek deze middag dan ook moeiteloos met een mix van traditionele Fado vol met pathos. Natuurlijk begeleid met sierlijke handgebaren en moderne vrolijke Fado-klanken en een ritmisch dansje van Cuca. Haar krachtige zuivere stem, de intensiteit en melancholie en natuurlijk de begeleiding door drie top musici (Pedro Oliveira op de 12-snarige guitarra, Diogo Clemente op de 6-snarige viola de fado en Frederico Gato op de akoestische bas) maakten deze middag tot een prachtige ervaring.

Dat superster Cuca na een laatste toegift, braaf achter in de rij aansloot om de Heerlense zaal te verlaten en vervolgens uitgebreid cd’s te signeren, sierde haar.

Foto’s (c) Eric Bleize

Deel: