Voor het in 1989 in Noord-Ierland opgerichte Therapy? bleken gevoelens van vervreemding, frustratie en ontwrichting een uitstekende inspiratiebron. Het gevoel van achterdocht en verwarring dat deze eigenwijze band als buitenstaander en eeuwige underdog sinds het begin van zijn carrière voelde en verwoordde in zijn muziek, songteksten en video’s sluit nog immer bij de huidige tijdsgeest aan. Gecombineerd met een inktzwart en idiosyncratisch wereldbeeld kreeg Therapy? de reputatie van één van de meest eigenwijze, compromisloze, creatieve en onafhankelijke bands van zijn generatie.

Op 21 september 2018 brengt Therapy? het door Chris Sheldon geproduceerde nieuwe studio-album ‘Cleave’ uit, waarvan eerder al de eerste single ‘Callow’ verscheen. ‘Cleave’ is de opvolger van ‘Disquiet’ uit 2013 en het eerste muzikale wapenfeit voor Therapy’s nieuwe label Marshall Records.

Laat ik met de deur in huis vallen. ‘Cleave’ is een indrukwekkend goed album geworden dat de band laat horen hoe ze zijn. Rauw, hard, gedreven, goed spelend en nog steeds actueel. Dat laatste is een kwalificatie die helaas niet meer van toepassing is op het gros van de rockbands die in de jaren 90 bekend werden. Therapy? heeft zich in de vijf jaar sinds het laatste album opnieuw uitgevonden. De band klinkt sterk, erg sterk op dit album.

 

 

De productie van ‘Cleave’ was in handen van oudgediende Chris Sheldon, die al eerder met de band werkte voor ‘Troublegum’ (1994), ‘Semi-Detached’ (1998) en ‘High Anxiety’ (2003). De sound is direct, erg goed gemixt, fris, ruig, en erg 2018. Complimenten.

Volgens de band zelf is ‘Cleave’ “A sharply focused, fiercely intelligent, impassioned and empowering set of songs from a band operating at a creative and artistic peak. A scathing, incisive state-of-the-nation address, investigating the schisms in contemporary society and the motivations of those seeking to propagate disjuncture, it’s a powerful, challenging, uncompromising collection from a band never afraid to confront and dissect humanity’s darkest impulses.”

Ze steken behoorlijk de vlag op over zichzelf, maar ze hebben wel gelijk. Het klopt in ieder geval dat het album Therapy? laat horen op een artistieke en creatieve piek. Of ze dan ook nog “fiercely” intelligent zijn en empowering, dat laat ik graag aan de luisteraar zelf over.

Het album bestaat uit 10 tracks en aan gas terug nemen doet de band niet. Beste nummers zijn: ‘Kakistocracy’, de single ‘Callow’, ‘I stand Alone’ en ‘Dumbdown’ . De anderen zijn alle zes ook erg goed, maar deze vier steken toch boven het maaiveld uit. Voor alle liefhebbers van rockmuziek is dit album een must. (8/10) ( Marshall Records)

Deel: