Dat Lollapalooza niet zomaar een festival is, werd meteen bij aankomst al duidelijk. Bij binnenkomst werd het publiek begroet door de vriendelijke sfeer in Der Grüne Kiez (De Groene Buurt) – een gezellig stukje markt waar duurzame initiatieven en bedrijven zichzelf presenteren. Bij Little Sun bijvoorbeeld vertelde een enthousiaste medewerker meer over hun plan om schone en betaalbare energie aan landen in het Globale Zuiden te leveren.

Via de Aquapalooza (optredens bij het Olympisch zwembad) en de Fashionpalooza (waar je o.a. tweedehands kleding kunt kopen) belandde het publiek bij Mainstage 2. Het podium waar Ben Howard eerder op de dag een ingetogen en intiem concert neerzette, en The National optrad. De band moest even opwarmen en ook het publiek leek wat tijd nodig te hebben. Bij het derde nummer, ‘Don’t Swallow the Cap’, was het ijs gebroken, zanger Matt Berninger werd zo enthousiast dat hij een tijdje later op het drumstel klom en er vanaf sprong.

Even later werden de duizende enthousiaste toeschouwers bij Mainstage 1 opgewacht door jonge gillende meisjes met bloemenkransen op hun hoofd en glitters op hun gezicht: Hier zou over enkele ogenblikken The Weeknd spelen. Vanaf het moment dat de charismatische Abel Makkonen Tesfaye het podium betrad en begon met ‘Pray for Me’, was hij energiek en kreeg hij het hele publiek in beweging. De lichtshow maakte het helemaal af en zo raakten de bezoekers diep onder de indruk van dit optreden.

Ondertussen speelde Armin van Buuren de Perry’s Stage plat. Het podium bevond zich midden in de arena en stond helemaal vol. Het geluid was goed en er was een strakke lichtshow met vuurwerk, wat dit optreden in de schemering spectaculair maakt. Toen Armin zijn handen in de lucht gooide, ging er een zee van armen omhoog. Er werd volop gedanst op de grens tussen trance en pop.

De Alternative Stage was op Lollapalooza een rustpunt: de capaciteit bij het podium was begrensd en daarmee bleef de sfeer intiem. Hier traden de mannen van The Wombats aan, voor een dosis Indie-Rock. Ze hadden er zin in; de bassist sprong het hele podium over en later dansten ook de andere bandleden. Het publiek sprong en zong mee, op onder andere ‘Tokyo’, ‘Let’s Dance to Joy Division’ en ‘Moving to New York’. Een geslaagde eerste dag van Lollapalooza.

Foto’s (c) Armelle van Helden

Deel: