Dylan Leblanc kwam afgelopen woensdag naar Heerlen, naar de Nieuwe Nor met als voorprogramma de in New Jersey geboren Nicole Atkins, onder anderen bekend van haar samenwerking met Postmodern Jukebox. Een concert in Heerlen dat samen loopt met Cultura Nova Festival.

Nicole Atkins opende het concert in de Nieuwe Nor in Heerlen, een intieme ruimte waar men goed contact heeft met de band en publiek. Het podium ligt recht voor het publiek, het contact met de band was dan ook heel direct. Nicole Atkins is een fantastische zangeres die met haar kledingstijl en kapsel zo uit de 80er of 90er jaren komt. Ze bespeelde haar gitaar als een pro en men kan haar niet zomaar in een genre duwen. Nicole heeft van alles in zich, van pop tot soul en van country tot blues. Samen met Dylan een prachtig muzikaal koppel op de avond.

Dylan Leblanc heeft een apart stemgeluid, je kan het bijna niet plaatsen. Zijn stem is heel melancholiek, in een golf van zang op een aparte manier. Dylan nam ons mee in een andere kijk op de muziek. Zelfs echte bluesgangers, die hadden de kaartjes gekregen als cadeau van hun kinderen, zaten in de zaal. Achteraf waren deze bezoekers aangenaam verrast door Nicole Atkins en Dylan Leblanc.

De singer- songwriter komt uit Shreveport, Louisiana, Verenigde Staten. Hij heeft in zijn jonge jaren veel meegemaakt, maar ook hier heeft de 27 jarige veel van geleerd. Door fouten te maken kan men groeien, wat hij ook deed. Tussen de momenten van helderheid en positiviteit zat hij aan een water tussen bekende watervallen en schreef zijn nieuwe album ‘Cautionary Tale’. Hij trok met deze liedjes de aandacht van onder anderen Bruce Springsteen en Lucinda Williams.

Dylan heeft door wat hij heeft meegemaakt veel geleerd, waaronder positief denken en heeft hier lering uit getrokken. Deze muzikant houdt van muziek en dat is terug te horen in zijn songs. “Mijn grote voorbeeld is mijn vader”, gaf Dylan aan, “Ik was onder de indruk van hem als hij gitaar speelde en van hem heb ik veel geleerd. Ik wilde doen wat hij deed, een groot muzikant worden.” Die vader was James Leblanc en was sessiemuzikant bij bekende studio artiesten uit die tijd, als de Staple Singers, Etta James, Otis Redding, Aretha Franklin, Wilson Pickett.

Ook tourde Dylan met Britse singer-songwriter George Ezra door Amerika. “Ik heb hier veel van geleerd”, aldus Leblanc. “Ik wil graag mijn eigen liedjes schrijven, wat ik belangrijk vind en natuurlijk overal optreden. Dat is voor mij het mooiste wat er is.” Dylan is dan ook gepassioneerd in zijn liedjes schrijven, en dat was dan ook duidelijk te horen. De rustig gestemde Dylan Leblanc is bedreven in het schrijven van aangrijpende en weemoedige songs, die hij in Heerlen ten gehoren bracht.

Zijn eerste twee albums, ‘Paupers Field’ uit 2010 en ‘Cast the Same Shadow’ uit 2012 bestaan voornamelijk uit mooie maar sombere songs. ‘Caution Tale’ is LeBlanc’s nieuwste album, waarop zijn songwriting stijl doet denken aan Neil Young. Van alle drie de albums bracht de singer songwriter nummers, waardoor de avond een gevarieerde set bevatte.

Dylan bracht ook wat steviger werk: “Ik hou van rock en roll. Het is feel good-muziek en ik wil mensen iets anders geven, iets positiefs. Ik denk dat het een natuurlijke ontwikkeling is. We gaan kijken hoe het gaat werken.” En het was een mooie rock die uit de speakers kwam. Het werd daardoor een prachtig gemeleerde avond.

Foto’s (c) Patrick Strouken

Deel: