Al sinds zijn tienertijd schrijft BJ Baartmans liedjes. Eerst voornamelijk voor anderen en pas rond zijn dertigste is hij deze zelf gaan vertolken. Naast veel gevraagd liedjesschrijver is hij ook een veelgevraagd muzikant, die met een keur van binnen- en buitenlandse artiesten heeft samengewerkt. Baartmans talent ligt hem vooral in het schrijven van kleine verhaaltjes, die in een muzikaal jasje worden verpakt. Onder de namen BJ’s Pawnshop en BJ’s Wild Verband heeft hij dertien cd’s uitgebracht.

Na zo’n twintig jaar te hebben opgetreden werd het kennelijk eens tijd voor een terugblik. En dit is nog eens een cd, waarbij de titel de lading dekt. ‘Verzamelaar’ is precies wat het is, namelijk een verzameling van nummers die een speciale betekenis voor hem hebben. De dertien nummers zijn ergens van 2012 en 2018 opgenomen in Studio Wild Verband in Boxmeer. Het zijn nummers die in het verleden niet op een eigen cd zijn verschenen, maar door anderen zijn vertolkt of het op een eigen plaat niet hebben gered. BJ Baartmans heeft enkele ervan wel live ten gehore gebracht. Baartmans krijgt ondersteuning van mensen als Mike Roelofs (toetsen, drums), Sjoerd van Bommel (drums), Gerco Aerts (bas), Bart de Win (piano accordeon) en Emil Szarkowicz (klarinet). Hoewel hij normaal zowel Engels- als Nederlandstalig zingt heeft hij hier uitsluitend gekozen voor het Nederlands. De nummers tonen aan waar de kracht van Baartmans ligt, namelijk het vertellen van prachtige, kleine verhaaltjes. Luister maar eens naar “De Trein” en “Tiengemeten”. Wat stijl betreft zit hij ergens tussen folk, blues en pop. Een prachtige cd met dertien pareltjes. (8/10) (Continental Europe)

Deel: