Het was bloedheet op woensdag toen de eerste dag van Sziget van start ging. En dat wist de organisatie ook, want wie via de brug het eiland op kwam liep onder een verkoelende spray die op het einde jammer genoeg een beetje naar garnalen rook. De droogte die we in Nederland kennen deed hier werkelijk ook een hoop stof op waaien, maar gelukkig waren er volop festivalgangers met waterpistolen om de voorbijgangers en zichzelf verkoeling te brengen.

Clean Bandit

Het feest ging echt van start toen Clean Bandit het podium besteeg, van alle kanten wisten de mensen het Dan Panaitescu Main Stage te vinden en binnen no time stond het veld vol met dansende mensen.
Doordat Clean Bandit vele samenwerkingen heeft gedaan waren er twee zangeressen die het voortouw namen. De gehele show kregen we de stem van Grace Chatto alleen te horen als ze zong, het publiek heeft ze niet toegesproken. Gelukkig kon de dame wel heel goed omgaan met de prachtige cello. De band ging van start met ‘Symphony’ en al zal ze dit festival wel aanwezig zijn was het nummer helaas zonder Zara Larsson. Zij zal de hekkensluiter zijn van Sziget, over enkele dagen.

No

Er werd volop gedanst, al brachten de bekendere nummers als het nieuwe ‘Solo’ en ‘Rockabye’ iedereen aan het springen. Om wat verkoeling te brengen was er een wagentje het veld op gereden met bovenop twee mannen met iets wat op hogedrukspuiten leek. Gelukkig voor de vele mensen stonden deze wel op de sproeistand. Al snel spoedden zich veel mensen naar de wagen waardoor deze niet veel verder kon rijden en had misschien maar 5 procent van de mensen op het gehele veld er profijt van. Het publiek werd voor een wedstrijdje in tweeën gesplitst, wat voor het publiek onbewust de meest geniale manier was om een nummer aan te kondigen. Links moest zes keer “No” roepen waarom rechts moest antwoorden met “No place I’d rather be”! Dit deed het publiek zo lekker dat Grace moeite had met het kiezen van een winnaar. Maar wie dacht dat nu dat specifieke nummer zou komen had het mis. In plaats van ‘Rather Be’ kreeg Sziget ‘Piece of You’ te horen. Gelukkig werd het bekende nummer alsnog op het laatst gespeeld. Met de vele samenwerkingen die ze hebben gedaan is het niet gek dat de band met een nieuw album zal komen dit jaar, zo kondigde de band nog aan voor het uiteindelijk een geweldig optreden eindigde.

Stormzy

Als tweede act wist de Londense Stormzy, Michael Omari, een totaal andere sfeer neer te zetten. Grime, een stroming uit de Londense muziek dance scene, is opzwepend, donker en met de beat roept het heel veel energie op. Het was onmogelijk om niet te gaan dansen, ook al waren de teksten moeilijk mee te krijgen voor wie zijn muziek niet kende. Bij het begin van zijn act was ook verkoeling aanwezig, de spraywagen had inmiddels plaats gemaakt voor een grotere oude brandweerauto.

Stormy was de eerste die gebruik maakte van de schermen naast het podium om wat anders dan zichzelf te laten zien. Bijbelteksten, maar ook delen van videoclips. Zo kregen we een clipje van een vrouw die een sigaretje draaide geshowd. Blijkbaar is dat een ware skill in Londen, en het is ook de intro van ‘Cigarettes and Chrush’, wat dit keer zonder Lily Allen was.

Ed Sheeran?

“Hey mensen van Boedapest, er zijn hier mensen uit Londen (waarmee hij overduidelijk zichzelf bedoelde, red.). Vandaag heb ik iemand ontmoet uit Londen en er zijn nog veel meer mensen aanwezig uit Europa. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, we zijn hier allemaal om te genieten van een prachtig festival! Ik wil dat we zingen, ik wil dat we dansen en dat we een geweldige tijd hebben!” Ineens klonk daar Ed Sheeran uit de speakers met ‘The Shape of You’, kans voor het publiek om ook een keer mee te doen. Toen de energie weg viel bij het publiek viel het bij Stormzy zelf ook opeens stil. Na enige tijd herstelde de stilte zich en kon hij weer verder gaan. Met de woorden “I love you guys from the bottem of my heart” eindigde de rapper zijn energieke show.

Lykke Li

Voordat Lykke Li het podium betrad, was er eerst een echt strandballenfeest, vele ballen gingen het publiek in en zullen de komende dagen nog over het hele terrein terug gevonden worden. Zonder aankondiging begon het eerste nummer van de Zweedse singer-songwriter Li Lykke Timotej Zachrisson, die we beter kennen als Lykke Li. Op 8 juni is het vierde studio album, ‘So Sad So Sexy’ van Lykke Li uitgekomen en zoals de titel van het album is, zo was ook de set. Het klonk allemaal heel droevig, maar tegelijkertijd vloeide het allemaal prachtig samen; Lykke Li wist het goed samen te weven. Waar Sziget veel energie verspilde bij Stormy, kon het punlieke hier weer helemaal opladen. Er was geen uitbundig gedans, het was nu tijd om achterover te zitten en weg te zweven. Of juist even tijd om nu eindelijk het immense blokkenschema door te nemen en te kijken wat er nog meer te doen was. Het afsluitende nummer was het alom bekende ‘Follow Rivers’, wat dan ook hartelijk werd meegezongen.

Kendrick Lamar

Ondertussen was de zon ondergegaan en de vele lichtjes in de bomen sprongen aan, wat mooi bijdroeg aan de relaxte sfeer van het festival waar je je echt vrij kon voelen. Het was aan Kendrick Lamar om de dag af te sluiten. Dat wil zeggen: het feestje bij de Main Stage, met de meer dan 20 plekken waar wel iets te zien was zou het nog tot laat door gaan, bijvoorbeeld met Tiga in het Coloseum. De tweede rapper van de avond was goed, maar wederom in een totaal andere sfeer. Waar het springen was bij Stormzy, was de muziek van Kendrick Lamar wat meer van een singer-songwriter niveau, alleen dan met rap, wat af en toe behoorlijk snel was. Op de zondag is hij overigens te horen in de Alpha-tent op Lowlands.

Donderdag is het de dag van Gorillaz, de echte feestbeesten die tot laat in de nacht doorgaan en Sziget zal op de tweede dag van het Hongaarse festival ook kennis kunnen maken met onze eigen Yellow Claw, te zien bij de Bacardi Arena.

Deel: