Cliff had The Shadows, Bruce zijn E-Street band en Prince, Prince had de New Power Generation. Enkele jaren na het wegvallen van de eeuwige kroonprins van de funk tourt zijn voormalige achtergrondband rond ter nagedachtenis van Prince. Na het North Sea Jazz Festival doet de band deze week 013 en Paradiso aan, met een tribute aan de paarse meester.

Op een van de warmste dagen van het jaar maakte de New Power Generation de Tilburgse 013 nog stomender en dampender met een dikke laag funk van de bovenste plank. Met de nieuwe lead-zanger, Mackenzie genaamd, trapte de band fashionably late af in een paarse entourage, zoals het hoort. Qua zang was het duidelijk dat His Royal Badness zelf geen frontman meer is van de band, de vocalen waren er echter niet minder om. Met het introducerende ‘New Power Generation’ trapte de band eerbiedig af, om met ‘Sexy M.F.’ de helaas maar half gevulde 013 direct aan het swingen te krijgen. Met eigen nummer ‘Willing and Able’ liet de band echter onvervalst horen ook met eigen nummers te kunnen overtuigen.

Toen na een half uur een eerbetoon aan Prince werd uitgesproken, wisten de die hard fans hoe laat het was. Een gevoelige solo door toetsenist Tommy Barbarella was wat kwam, gevolgd door de waarheid als een koe: ‘Nothing compares 2 you’. Net als ‘Diamonds and Pearls’ een krachtig staaltje dat de muzikaliteit van de New Power Generation bewees.

Het lijkt wat op vloeken in de kerk van Prince, maar naast de geweldige vertolking van Prince’s hits, waren het vooral de eigen nummers van de New Power Generation die het concert trokken. De power en energie van wat eigenlijk een achtergrondband was, overtrof alle verwachtingen en vooral met nummers als ‘Deuce and a Quarter’ en ‘Call the law’ overtuigde de band met verve. Het liet horen dat de New Power Generation meer was dan de begeleidingsband van Prince, veel meer! Bassist Sonny T leek op bepaalde momenten zelfs wat richting Larry Graham te gaan en gitarist/ rapper Homer O’Dell maakte duidelijk dat de NPG meer in haar mars had dan alleen een Prince-tribute op de planken te kunnen brengen.

Toen men uiteindelijk het gevoel had aan het einde van het concert te zijn gekomen, zoveel nummers, zoveel hits, bleek het feitelijk pas tweederde van het optreden te zijn. Het finalestuk met de grootste hits van Prince moest nog komen zelfs. Nummers als ‘Get off’, ‘1999’, ‘Kiss’ en als klapper op de vuurpijl natuurlijk ‘Purple Rain’ lieten de kleine grote man eventjes helemaal herleven in het Tilburgse. Het waren echter ‘Alphabet Street’ en een korte Sly and the Family Stone-cover (een kleine verwijzing naar Prince’s vaste bassist Larry Graham’s oude band), zorgen voor een afsluiting van de meest zwoele avond die Tilburg in jaren heeft beleefd. Voor even leek Prince weer te leven, maar dinsdagavond was het vooral de New Power Generation die bewees ook zonder His Royal Badness voort te kunnen. De NPG heeft Prince niet nodig en is feitelijk meer dan een tributeband. Maar wellicht op dit moment wel de beste tributeband die er op de aardbol rondreist.

Foto’s (c) Armelle van Helden

Deel: