Wild Verband, Jenee Halstead, Oh Susanna, Frans Pollux, Carter Sampson, Levi Parham om er maar een paar te noemen. Allemaal artiesten die een beroep hebben gedaan op BJ Baartmans. Maar ook als artiest onder zijn eigen naam heeft hij een meer dan verdienstelijke carrière opgebouwd. In 35 jaar bouw je natuurlijk een veel te lange lijst op van artiesten die je hebt begeleid en van liedjes die je hebt geschreven om allemaal in een jubeljaar terug te laten komen.

Frans Pollux zet in de liner notes van verzamelaar: Er zijn eigenlijk drie BJ’s. De gitarist, natuurlijk. De tekstdichter – even virtuoos met taal als zijn vingers met snaren. En de ervaren zanger. Op deze plaat hoeven ze niet om ruimte te vechten, ze krijgen beurtelings voorrang. De gitaar is overal, en mag schitteren in de instrumentale nummers. De doorleefde stem geeft aan alle teksten een diepere laag, zelfs aan die met een knipoog. Het is vooral heerlijk om te horen dat na zoveel jaren, na zoveel albums en na zoveel dienstbaarheid aan andere muzikanten, zijn creativiteit nog lang niet is opgedroogd. BJ Baartmans verpakt zijn leven in liedjes, en doet ons naast muzikaal genot een hoop levenswijsheid cadeau. Drie Baartmannen voor de prijs van één.

Maar 35 jaar: dat moet wel gevierd worden. En een beetje terugblikken mag ook. Daarom zal BJ dit najaar niet alleen een overzichts-CD uitbrengen, nou ja…. Verzamelaar, en ook door Nederland touren om een en ander samen met de fans te (her) beleven:

28/9 Thiemeloods, Nijmegen
29/9 Popeye, Hengelo (mi)
29/9 De Cactus, Hengelo (av)
2/10 Cultuurhuis, Heerlen
3/10 De Weijer, Boxmeer
4/10 De Harmonie, Edam
6/10 Sounds, Venlo (mi)
10/10 De Rozenknop, Eindhoven
4/11 Southern Roots Festival, Heerlen (duo met Mike Roelofs)
2/12 D’n Herberg, Belfeld (duo met Mike Roelofs)

Deel: