Gruppo Sportivo, een van de weinige Nederlandse bands met aanzienlijk internationaal succes, is nieuw leven ingeblazen: de Haagse band kondigde begin 2018, na een hiaat van vijf jaar, een nieuwe tour aan en bracht zelfs een nieuw album (‘Great’) uit. Op 13 juli deed de New Wave-legende het Zwolse Hedon aan – hoewel zanger, gitarist en bandoprichter Hans Vandenburg zijn enkel had gebroken ging de show gewoon door.

Gruppo-Sportivo
De band kwam op tijd op voor een enthousiast publiek. Vandenburg liep op krukken, maar liet zich daardoor niet belemmeren; hij vertelde dat hij ‘door de pijn heen zou spelen’. Het optreden werd verdeeld in sets die gescheiden werden door een pauze. Eerst kwam het nieuwe album aan bod; hoewel de nummers nog niet zo’n indrukwekkende reputatie op hebben kunnen bouwen zoals andere Gruppo Sportivo-klassiekers, werd er bij de nieuwe nummers zoals ‘Cruisin’’ ook al enthousiast meegezongen en gedanst door het publiek.

Na een korte pauze was het echter tijd voor wat ouder materiaal, en in de vorm van ‘Hey Girl’, ‘Beep Beep Love’ en ‘Disco Really Made It’ werden enkele herinneringen aan de glansrijke loopbaan van de band die ondertussen al meerdere decennia beslaat opgehaald. Ondanks zijn pijn maakte Vandenburg tussendoor veel grappen (‘dit gaat te goed, straks hebben we nog succes!’) en zorgde daarmee voor een vrolijke sfeer en een humoristische show zoals het publiek dat van de band gewend is. Aan het eind werd het dolenthousiaste publiek getrakteerd op een toegift; het traditionele afgaan en even later weer opkomen sloeg Vandenburg over, aangezien dat niet zo makkelijk ging op krukken. Na drie nummers, waaronder de klassiekers ‘Tokyo’ en ‘Rock ’n Roll’, nam de band afscheid – het duurde echter niet lang voor de band toch weer het podium opkwam voor een verrassende bonus. Opnieuw werd de nieuwe single ‘Cruisin’’ gespeeld, want die moest er ‘nog even ingeramd worden’ – bij het publiek leek het nummer er echter al lang in te zitten, want er werd zo mogelijk nog harder en enthousiaster meegezongen en gedanst dan bij de eerste keer dat het nummer gespeeld werd.

Aan het einde van de avond grapte Vandenburg nog eenmaal over zijn been (dat was ‘opgeZwolle’), en om ongeveer tien over half elf eindigde de avond vol muziek, dans en humor. Gruppo Sportivo staat nog steeds enthousiast en energiek op het podium – daar blijken zelfs geen gebroken benen aan af te doen, en de stralende zangeressen Inge en Lies zorgen met hun ijzersterke zang en vrolijke dansjes voor een levendige show. Het nieuwe album werd goed gepromoot, maar er bleef nog genoeg ruimte en tijd over om alle klassiekers en publiekslievelingen te spelen waar de zaal, die goed vol zat met (ogenschijnlijke) fans van het eerste uur, helemaal op los kon gaan. Zo werd de avond een kleine reis door de tijd aan de hand van het uitgebreide repertoire dat de band door de jaren heen heeft opgebouwd.

Gruppo Sportivo heeft zijn succesformule jaren geleden al gevonden, maar toont nu aan die ook te kunnen behouden: de combinatie van humor, muziek en Nederlandse gezelligheid blijkt tijdloos en maakt van elk concert nog steeds een feestje.

foto’s: Anneke Klungers

Deel: