Kanye West, een Geniaal of een Gek? Een vraag die regelmatig wordt gesteld door zowel de pers als zijn fans…

De laatste tijd lijkt Kanye West meer in het nieuws te zijn vanwege gebeurtenissen rondom zijn persoon dan over zijn muziek. Zoals zijn uitspraken over de huidige Amerikaanse president Donald Trump en dat Kanye West zelf een gooi wil doen naar het presidentschap. Of dat hij miljoenen schulden heeft opgelopen door zijn extravagante levensstijl samen met zijn vrouw, realityster Kim Kardashian. Of dat er vanuit festivalpubliek een handtekeningenactie wordt gestart om zijn aangekondigde optreden te voorkomen, zoals voorafgaand aan zijn optreden op het Glastonbury festival in 2015. Maar ook psychische problemen en het krijgen van een derde kindje via een anonieme draagmoeder haalden meer het medianieuws dan zijn muzikale activiteiten.

Toch is Kanye West geen domme jongen en zeer zeker iemand waar je rekening mee moet houden. In tegenstelling tot veel andere Hiphop collega’s komt Kanye West uit een familie van hoogopgeleiden mensen. Zijn moeder was professor in de Engelse Literatuur en gaf les op een universiteit in Atlanta. Kanye’s vader was de allereerste zwarte fotograaf die ooit werkte voor The Atlanta Journal, alsmede actief lid was binnen The Black Panther beweging in de jaren 60. Tegenwoordig is pa West dominee van zijn eigen opgerichte kerkgemeenschap, opgezet met behulp van het startkapitaal van Kanye. Dus Kanye West, de aankomende president van Amerika? Dat zou weleens echt kunnen gaan gebeuren…

Maar binnen de Hiphopwereld kan Kanye nog steeds rekenen op veel support van zijn collega’s. Zo is hij een goede vriend van R&B zanger John Legend (Met wie hij ooit samen een huis heeft gedeeld), en is hij een huisvriend van het celebrity koppel rapper Jay – Z (Met Jay – Z heeft hij samen het album ‘Watch The Throne’ opgenomen.) En zangeres Beyoncé (Voor haar sprong hij op de bres tijdens de MTV Video Music Awards toen Taylor Swift de award won voor ‘Best Female Video’ in plaats van Beyoncé. Kanye vond dit onterecht en gaf vervolgens op het podium zijn ongezouten mening hierover.) Maar ook zijn fans weet hij weer te verrassen door zomaar onaangekondigd een nieuw album te lanceren.

Ye’ his een album met 9 tracks, uitgebracht via het GOOD Music / Def Jam label. De openingstrack ‘I Thought About Killing You’ begint meteen over de afgelopen periode van psychische problemen die de rapper hebben geteisterd en bevestigt hij inderdaad te hebben gezeten met gedachten om zelf uit het leven te stappen. Maar verderop op het album geeft Kanye de media ervan langs over hoe ze zijn situatie in de tabloids hebben gebracht, en claimt hij met zijn diagnose Bipolaire Stoornis een superheld te zijn.

Dit album lijkt eerder een creatieve outlet voor Kanye West om zijn psychische – en persoonlijke problemen een plek te geven. Wat betreft de sound en beats zit er minder variatie in dan dat we van Kanye West gewend zijn. Alleen de track ‘Ghost Town’ brengt iets vernieuwends met een elektrische gitaar en een piano intro onder de beat. Duidelijk is dat dit keer vooral de teksten op de voorgrond moeten treden. En dan met name de adviezen van Kanye West aan de luisteraar over wat ze wel of niet moeten doen. (“Dont do Yoga”, “Don’t do Pilates”, “Just Stick To The Piano” op de afsluiter ‘Violent Crimes’.) De vraag is natuurlijk of de luisteraar daarop zit te wachten.

Dit is niet zijn allerbeste album, maar toch zal deze plaat zeer zeker zijn weg naar de charts vinden.
Mede dankzij alle media-aandacht die Kanye West altijd op zichzelf weet te vestigen, alsmede de promotie van zijn muziek. En Kanye West weet als geen ander hoe je de media moet bespelen en je publiek dient te verrassen.

Dus Kanye West: een Geniaal of een Gek?
Ik denk beiden…. (7/10) (GOOD Music / Def Jam)

Deel: