Eind jaren 80’ scoorde Lisa Stansfield een wereldwijde, en bovendien haar enige, nummer 1-hit met ‘All Around The World.’ Een nummer waarvan hiphop-artiesten, zoals Puff Daddy, later dankbaar gebruik maakten als sample. In de jaren 90’ maakte Lisa Stansfield vooral furore als een popzangeres met lekker dansbare poptracks en soul ballads, maar rond het millennium sloeg ze muzikaal een andere weg in, en ging ze zich meer focussen op het componeren van soundtracks en deed ze theaterwerk voor o.a. de Britse vaginamonologen. Toen ze in 2001 het album ‘Face Up’ uitbracht, was het duidelijk dat ze meer koos voor de richting van Soul, Funk en Jazz.

Haar jazzkwaliteiten bleven niet onopgemerkt, zo was duidelijk te horen in het Nieuwjaarsprogramma van Jools Holland Annual Hootenanny uit 2013, waar ze succesvol enkele jazz tracks ten gehore bracht. Ondanks dat het echte grote succes na haar nummer 1-hit met ‘All Around The World’ verder uitbleef, wist Lisa Stansfield een trouwe fanbase op te bouwen door de jaren heen.

Voor haar achtste album ‘Deeper’ schreef ze, onder anderen samen met de in Engeland bekende Jazzproducer Snowboy, dus men zou verwachten dat ‘Deeper’, haar achtste studio album, weer een soul en jazz sound zal hebben.

Maar dit album bleek na het beluisteren echter een mooi overzicht te zijn van haar carrière door de afgelopen drie decennia heen. Opvallend is dat ze juist op dit album de jazz sound grotendeels achterwege heeft gelaten. Het album bevat lekkere dansbare poptracks tracks zoals ‘Everything’, ‘Desire’ en ‘Never Ever’. Afgewisseld met soulvolle ballads zoals ‘Coming up for Air ’en ‘Hole in My Heart’, en lekkere funky tracks als ‘Love of My Life, ‘Hercules’, en de titeltrack ‘Deeper.’

Stansfield weet zelfs een verrassend nieuw element in haar sound te introduceren met het Dreampop achtige ‘Just Can’t Help Myself.’ Alleen bij de afsluiter, ‘Ghetto Heaven,’ kwam de jazz sound even om de hoek kijken door het gebruik van een saxofoon bij de intro.

Voor Lisa Stansfield is het duidelijk eerder een voordeel dan een nadeel om geen grote mainstream artieste te zijn, waardoor ze duidelijk meer de vrijheid heeft om haar eigen sound te bepalen. ‘Deeper’ is echt een geweldig album die je altijd aan kunt zetten zonder dat deze gaat vervelen. (8/10) (earMUSIC)

Deel: