Afgelopen vrijdagavond stond Racoon in de stijf uitverkochte Maastrichtse poptempel De Muziekgieterij om hun nieuwe tour af te trappen. Een tour die ze zelf benoemen als hun ‘Road to Ziggodome’ waar ze later deze maand op de 28ste acte de presence geven. Racoon, met hun frontman Bart van der Weide, speelt al bijna 20 jaar in de eredivisie van de Nederlandse popmuziek. Met het verwende Maastrichtse publiek tegenover zich beloofde het een mooie affiche te worden.

Als voorprogramma trad de Britse singer-songwriter Will Knox op. Knox is de komende maand nog verschillende keren te zien in Nederland als voorprogramma bij optredens van Racoon, maar ook als opener voor shows van Haevn. Gezeten op een stoel begeleidde Knox zichzelf op gitaar en wist hij in een klein half uur de sympathie van het publiek voor zich te winnen met intelligente en mooie songs van zijn laatste album ‘The River Ink’. Bij de Springsteen cover ‘I’ m on Fire’ liet het publiek alvast zien dat ze vast van plan waren er een gedenkwaardige avond van te maken.

Na een korte ombouwpauze was het dan tijd voor Racoon om het podium te betreden. De band trapte af met ‘Bottle of waiting Whiskey’ van het laatste album ‘Look ahead and see the Distance’, gevolgd door ‘Brick by Brick’. Met deze twee openingsnummers liet Racoon er meteen geen twijfel over bestaan dat ze naar Maastricht waren gekomen voor de volle drie punten. Wat meteen opviel was dat Racoon met de nieuwe bassist Maarten van Damme een zeer waardige opvolger voor Stefan de Kroon in huis heeft weten te halen. Samen met drummer Paul Bukkens vormde van Damme een zeldzaam snaar strak spelend ritme-tandem waarmee de basis werd gelegd voor het heerlijk vrijuit spelen van de band de hele avond.

Op een loepzuivere voorzet van gitarist en founding member Dennis Huige kopte zanger Bart direct daarna de 1-0 binnen met ‘Took a Hit’. Met deze meezinger gaf het Maastrichtse publiek zich definitief gewonnen en was er geen weg terug meer. Bij het nummer ‘Soon’ liet Racoon muzikaal zien waarom ze eredivisietoppers zijn. De zeer smaakvol spelende toetsenist Manu van Os liet zien waarom hij al meer dan 10 jaar die speciale toegevoegde waarde is bij Racoon live. Hij speelde een super klinkende ritmegitaar op zijn toetsen en ook tijdens het hele optreden viel op hoe goed de gekozen sounds waren en hoe mooi gedoseerd van Os speelde.

De band speelde heerlijk los en het was duidelijk dat ze het podium hebben gemist. Samen met het steeds beter reagerende publiek dreef de band de temperatuur omhoog in de Muziekgieterij. De setlist was een feest der herkenning en met songs als ‘Freedom‘, Oceaan’ en de kraker ‘Feel Like Flying’ bleef het van oorsprong Zeeuwse vijftal op het podium het ene doelpunt na het andere scoren. Het verbond tussen Racoon en het publiek was definitief gesmeed. Hier werd in gezamenlijkheid een feestje gebouwd. Overal om je heen mensen met een grote lach op hun gezicht die genieten en meezingen. Heerlijk.

Vooraan, centre stage, in het publiek stond een jongetje, type Ciske de Rat, tegen de rand van het podium geplakt volop te genieten; Prachtig om te zien. Elk nummer werd van voor tot achter meegezongen. Je zag hem intens genieten tot in elke vezel van zijn lijf. Het jongetje werd een graadmeter voor de rest van de zaal. Soms ingetogen dan weer uitbundig liet hij zien wat muziek met je kan doen. Samen met Racoon raakte hij de mensen om zich heen door de puurheid van hoe hij opging in de muziek. Zanger Bart bedankt het jongetje en nog een andere jonge fan door ze beiden een mondharmonica te geven. Puur goud om te zien.

De band ging niet op zijn lauweren rusten, maar besloot voor de maximale winst te gaan. Met ‘No Mercy’ en ‘ Liverpool Rain’ bracht de band de stemming tot een kookpunt. Game, Set and Match. Racoon kwam zag en overwon. Een gedenkwaardige avond in Maastricht kwam tot een einde met drie toegiften. Dit was de opmaat naar de Ziggodome? Mensen pak je kans en ga Racoon zien. Het is nog niet te laat.

Foto (c) Anita Martin, AnnaPileaFotografie

Deel: