Al in de eerste minuut vloeien er tranen. “Dit wordt een droevig verhaal”, vertelt Alex Orbison, als hij begint met het levensverhaal van zijn vader, de legendarische Amerikaanse singer-songwriter Roy Orbison (1936 – 1988). In 1966 overlijdt zijn vrouw bij een motorongeluk en twee jaar later laten zijn twee oudste zoons het leven bij een explosie in het ouderlijk huis. Dat de documentaire Roy Orbison – Triomf en tragedie niet alléén een droevig verhaal is, dankt de film aan Orbisons muziek. Zijn tijdloze liedjes én zijn succes hebben hem de kracht gegeven zijn leven weer op te bouwen.

In de jaren zestig wordt Orbison een superster. Hij benut zijn onweerstaanbare stem in grote hits als ‘Pretty Woman’, ‘Only the Lonely’ en ‘Crying’. Ondanks de tragedies in zijn leven is Roy al die jaren een opgewekte man; vertellen zijn drie zoons. Zijn talent en de erkenning ervan geven hem kracht. Hij kan dagenlang onafgebroken werken in zijn studio, waar hij nieuwe liedjes schrijft en uitwerkt. In de jaren zeventig taant zijn populariteit, maar in het volgende decennium maakt hij zijn comeback dankzij de samenwerking met onder andere Bruce Springsteen, Tom Petty en George Harrison. Het maakt hem gelukkiger dan ooit.

Zijn plotselinge dood in 1988, op 52-jarige leeftijd, is dan ook een enorme klap. Wesley’s verslag hiervan in de film is hartverscheurend. Orbisons erfenis als geliefde rocklegende en toegewijde vader wordt zichtbaar gemaakt door intieme gesprekken met zijn drie overgebleven zoons Wesley, Roy Jr. en Alex, en niet eerder vertoonde familiefilms: de jongens op hun fietsjes, op de kartbaan en met vader Roy in het zwembad.

Roy Orbison – Triomf en tragedie is een documentaire over familieliefde, verlies en veerkracht. Een film waarin we de man achter de altijd aanwezige zonnebril leren kennen, en die zijn persoonlijke demonen overwon dankzij de kracht van zijn muziek.

Roy Orbison – Triomf en tragedie, 22.55 uur, NPO2

Deel: