Vanaf 16 februari a.s. toert Big Bo – bij de burgerlijke stand bekend als Bo Brocken – door de Nederland met het theaterprogramma ‘Preaching The Blues’. Begeleidend daarbij wordt op die dag een cd met dezelfde titel uitgebracht. Tijdens de voorstelling vertelt Bo over een jongeman die, na zijn ontvoering uit West-Afrika en reis naar Amerika, als slaaf wordt verkocht op een markt in New Orleans. We volgen hem verder langs de Mississippi en door de Delta.

Op het album staan twaalf bluesnummers, die voor het eerst in de twintiger en dertiger jaren zijn opgenomen door legendes als Robert Johnson, Charley Patton, Bukka White, Bessie Smith, om er maar enkele te noemen. Bo heeft getracht deze nummers zo authentiek mogelijk op te nemen. En in deze opzet is hij zeer goed geslaagd. De opnamen zijn namelijk mono met slechts één microfoon, namelijk een NNC Marconi AXB uit ca 1937, gedaan. En alles een enkele middag. Een grappig details is dat er bij ieder nummer wat gekraak te horen is, alsof je een 78-toeren plaat opzet. Het uitstekende spel op de diverse gitaren en mondharmonica en het ‘donkere’ stemgeluid maken het helemaal af. De twaalf nummers op ‘Preaching The Blues’ zijn stuk voor stuk juweeltjes. En toch zijn er enkele die ik na diverse keren luisteren tot mijn favorieten mag rekenen. Dat zijn Mississippi Fred McDowells ‘“Going Over The Hill’, Bessie Smiths ‘Back Water Blues’ met gitaarwerk data an Big Bill Broonzy doet denken, en de traditional ‘Pallet On The Floor’.

Bo Brocken is iemand die de oude blues een warm hart toedraagt. Hij wil deze muziekstijl zo breed mogelijk verspreiden en daarbij het verhaal op de achtergrond vertellen. Als conclusie kan ik meegeven dat Big Bo een meer dan uitstekend album heeft afgeleverd. (9/10)  (Natural Records)

Deel: