Enkele jaren geleden begon voor Johan Derksen het avontuur om met de ‘Pioniers van de Nederpop’ de theaters rond te trekken. Nu is de blues aan de beurt met het programma ‘Johan Derksen Keeps The Blues Alive!’. Nog tot begin juni toert het gezelschap door Nederland.

Net als bij de Pioniers vormen bij dit programma ook de uit Den Haag afkomstige The Clarks de ruggengraat. Samen met toetsenman Roel Spanjers begeleidden zij achtereenvolgens zanger Michel van Dijk (Les Baroques, Brainbox, Alquin), harmonicablazer Big Pete en zangeres AJ Plug. Naast wat bluesklassiekers werd zowel voor als na de pauze aandacht besteed aan Engelse bands als de Spencer Davis Group, de Animals, de Rolling Stones, Them en de Pretty Things. Het begon dan meer te lijken op een soort ‘Pioniers van de British Blues’.

Na de pauze was het tijd voor gitarist Erwin Java en zangeres Kat Riggins. Die laatste werd aangekondigd met Derksens foute opmerking ”zwarter dan die vervelende mevrouw Simons in Amsterdam” en dat zij uit het diepe zuiden van de V.S. komt. Ze komt uit Miami, Florida en dat is nu niet echt een plaats die kan worden aangemerkt als “het diepe zuiden”. Erwin en Kat lieten horen hoe de blues moet worden gespeeld. Kat Riggins heeft een stem waarmee ze kan fluisteren en brullen. De solo’s van Erwin Java zijn fel, scherp en smaakvol geplaatst. De laatste set was ingeruimd voor Theo van Es, bekend van de Shoes. De beste Nederlandse blueszanger, volgens Derksen, omdat de rest dood is of niet meer kan zingen. Tja, het is ook een mening.

Het een en ander wordt door Derksen aan elkaar gepraat. Soms humoristisch en soms slaat hij de plank volledig mis. Zoals met de bewering dat er in Nederland geen goede blues meer wordt gemaakt, maar dat hij voor deze avond de crème de la crème op dit gebied bijeen heeft weten te brengen. Toegegeven, de deelnemende muzikanten zijn stuk voor stuk goed. Dat er verder in Nederland niets meer rondloopt is gewoon niet waar. Maar de heer Derksen staat bekend om zijn vaak ongenuanceerde uitspraken; we zijn het gewend van hem. Wat ik persoonlijk jammer vond was dat we niets hoorden van de Nederlandse blues. Niets van Cuby & the Blizzards, Livin’ Blues en Oscar Benton, om er maar een paar te noemen.

Ondanks de kritiek kunnen we toch terug kijken op een geslaagde avond. Prima muziek, een goede show. Het publiek heeft er duidelijk van genoten en daar gaat hem om. Hoogtepunten waren Kat Riggins, Erwin Java en het spel van toetsenman Roel Spanjers.

Deel: