Met het naderende uitkomen van de nieuwe cd van Big Bo, genaamd ‘Preaching The Blues’ leek het een goed idee om eens een gesprek te hebben met de goede man. Wat is zijn achtergrond, wat zijn zijn drijfveren? Een afspraak was snel gemaakt en vol goede moed trokken we naar de mooie stad Deventer, waar Bo Brocken en zijn vriendin Vera sinds een jaartje wonen. Met iets voor bij de koffie en een flesje Schiedams medicijn onder de arm werden we in het gezellige huis door Bo en hond Pablo hartelijk ontvangen.

Bo raakte vroeg door het bluesvirus werd geïnfecteerd. “Dat was toen ik een jaar of twaalf was. Thuis was altijd veel muziek te horen. Mijn vader draaide graag boogie woogie. Ook Fats Domino en dan zit je al tegen de blues aan. Op een Belgische zender was het programma Boom Boom te horen, waar twee uur lang blues werd gedraaid. Heel leuk en toen ik het nummer ‘Mad Man Blues’ van John Lee Hooker gebeurde er iets met me. Ik weet niet wat, maar het raakte me van binnen. Vanaf dat moment ben ik beter naar blues gaan luisteren. Ik ging gitaar spelen en verdiepte me er nog meer in. Eerst speelde ik in allerlei rockbandjes, maar later ging de blues toch weer de boventoon voeren.”

Op school had hij meer interesse in muziek dan in leren. “Ik zat op HAVO/VWO niveau, maar uiteindelijk ben ik met een MAVO-diploma van school gegaan.” Echt ambitie voor een normale baan had hij niet. “Ik was meer met muziek bezig. Wel heb ik allerlei baantjes gehad. Zo heb ik nog een tijd gewerkt bij Elpee, een platenzaak in Den Bosch. Je ziet het, ik was toch ook weer met muziek bezig. Ik heb het geluk dat ik met Vera ben, die een vast salaris heeft. Daardoor kan ik mij de hele dag met muziek bezig houden. En met de achtergronden ervan.”

Bo heeft het tot zijn missie gemaakt deze achtergronden te vertellen. Bij het uitbrengen van de nieuwe cd volgt ook een tournee waarmee Bo het verhaal en de ontstaansgeschiedenis van de blues vertelt. Mensen weten wel wat blues is en in grote lijnen ook waar het vandaan komt. Maar er gaat zoveel verloren. “Het is zo’n mooi verhaal. Blues is heel klein in de huidige muziekwereld, maar alles wat nu wordt gespeeld komt er vandaan. En dan de geschiedenis. De slavernij, een zwarte bladzijde uit de geschiedenis, waar ook de Nederlanders mede schuldig aan zijn. Onlangs heb ik op YouTube naar de documentaire ‘The Origins of the Sambo, the Coon & Mammy’ zitten kijken. Ik ben er altijd mee bezig.” Waar komt die gedrevenheid vandaag om dit verhaal te willen vertellen? “Ik denk dat je een goed inlevingsvermogen moet hebben. Het leven was voor mij niet altijd even vriendelijk. Je leert dan vanzelf anders naar dingen en mensen kijken.”

Bo is zelf al diverse keren naar de VS geweest en naast Memphis bekeken te hebben, waar hij heeft opgetreden tijdens de International Blues Challenge, is hij verder gereisd en heeft hij de Mississippi Delta verkend. “Ik ben er al eerder geweest en ben toen van Chicago tot aan New Orleans gereisd. Vier jaar later was ik in Memphis vanwege de IBC en ben toen de Delta in gegaan. En daar waan je je af en toe in Ethiopië. Er valt ook helemaal niets meer te halen. Het is of daar de tijd vanaf de veertiger jaren heeft stil gestaan. En dat terwijl het ooit de rijkste staat van de VS is geweest door de katoenproductie. Een stadje als Indianola bijvoorbeeld. B.B. King is er geboren. Daar loopt een spoorlijn doorheen. Aan de ene kant is het mooi. Mooie huizen, parken. Maar aan de andere kant, letterlijk ‘the other side of the track’, woont de zwarte bevolking en loop je door de krottenwijk. Als je dan zo’n bar binnen gaat met een gitaarkoffer wordt eerst gevraagd wat je in je koffer hebt. Het kan immers zomaar een wapen zijn. Als het een gitaar blijkt te zijn en je muziek begint te maken dan is het ijs gebroken. Het duurt even en dan komen de verhalen ook. Het mooiste compliment kwam toen ik zat te zingen en een van de mannen, die in de bar zaten, steeds dichter bij kwam en riep ‘He’s a black man!’. “

De cd is nu klaar en komt bijna uit. Met de voorstelling ‘Preaching The Blues’ gaat Bo op tournee. Heeft hij al plannen voor de toekomst? “O ja, dit programma blijft bestaan. Ik wil het verhaal van de Blues zoveel mogelijk vertellen. Daar zal in de loop van de tijd wel eens iets aan veranderen, maar de basis blijft bestaan. Verder werk ik al enkele jaren aan een nieuw album met zelfgeschreven nummer. De muziek is klaar, maar ik moet de zang nog opnemen.” Bo laat een paar tracks gedeeltelijk horen. “Verder heb ik ideeën voor een nieuwe voorstelling, maar daar wil ik nog niet te veel over kwijt. Je moet je blijven vernieuwen. Het blijft blues, maar dan met een ander thema.”

Als afsluiter laten we Bo uit een aantal vragen kiezen, die hij niet kan zien en die niets met muziek te maken. Het staat hem vrij hier op te antwoorden of niet. Hij trekt de vraag: Welke belangrijke keuze heb je onlangs gemaakt? “Dat zijn er eigenlijk twee. Mag dat ook? De eerste is dat ik gestopt ben met roken en daar ben ik erg blij mee. Goed voor de gezondheid en mijn stem is er ook beter door geworden. En de tweede keuze is dat ik mij nu full time aan de muziek kan wijden. Vera heeft een vast inkomen en bovendien doet zij de zakelijke kant. Ik kan me verder met de muziek bezig houden.”

De presentatie van de cd en de première van de voorstelling zal plaatsvinden op 16 februari a.s. in het Rietveld Theater in Delft.

Deel: