Na een zeer succesvolle tour met “Pioneers Van De Nederpop” is Johan Derksen, samen met de band The Clarks, weer in het theater te zien en te horen. Dit keer richt Derksen zich op de bluesmuziek en dan vooral de blues uit de jaren zestig. En net als met de voorstelling “Pioneers van de Nederpop” heeft Derksen weer een aantal gastmuzikanten gevraagd.

Tijdens deze tour zijn dat, naast The Clarks:

A.J. Plug, volgens Derksen de beste blueszangeres van Nederland.

Kat Riggins, toerde eerder met haar eigen band ‘Blues Revival’ de wereld over. Riggins komt speciaal voor deze tour vanuit Amerika naar Nederland.

Erwin Java, dé bluesgitarist van Nederland. Bekend van o.a. ‘Cuby + Blizzards’, ‘Herman Brood’ en ‘King of the World’.

Roel Spanjers, multi-instrumentalist (o.a. piano, hammondorgel en accordeon), speelde eerder met vele Amerikaanse blues- en soulartiesten, waaronder Luther Allison.

Theo van Es, leadzanger van ‘The Shoes’ en één van de Pioniers in ‘Johan Derksen en de Pioniers van de Nederpop’.

Michel van Dijk bekend van o.a. ‘Les Baroques’, ‘Ekseption’ en ‘Alquin’.

Big Pete, blueszanger en mondharmonicaspeler met internationaal succes. Hij speelde in de zomer van 2017 onder meer met de ‘Red Devils’.

De voorstelling begon met de Haagse band The Clarks die een lekker Rock N Roll-nummer speelden om het publiek wakker te schudden. Toen het publiek goed wakker was geschud kwam Johan Derksen het podium opgelopen. Hij gaf meteen toe dat het eerste nummer geen blues was, maar dit was voor hem wel het eerste nummer wat hij zelf mooi vond. Want dit is natuurlijk wel een persoonlijke voorstelling en we kunnen lang discussiëren over de keuze van de nummers en de bands.

Terwijl Johan Derksen het publiek toespreekt, heeft de band de tijd om om te bouwen. Iets wat ze trouwens elke keer in een recordtijd doen, alsof deze show al jaren loopt. En dit gebeurt ongeveer na elk nummer, muzikanten lopen het podium op en af, net wat een nummer nodig heeft. In totaal zijn er twaalf muzikanten en één presentator. De laatste zingt de hele avond niks, laat ik dat alvast verklappen. Wel verteld hij tussen de nummers af en toe de show aan elkaar. Soms grappig, soms interresant, soms lang, soms kort.

Tijdens het eerste uur hoorden we de bluesmuziek uit de begin jaren zestig, comfortabel vanuit de theaterstoelen. Mooi verdeeld over het eerste uur stelde Johan Derksen zijn gasten aan ons voor. In het eerste uur: Michel van Dijk, Big Pete en A.J. Plug. Toetsenist Roel Spanjers zit overigens de hele show op het podium. Alle gasten werden enthousiast door het publiek begroet maar ook al zongen ze veel bekende nummers, het publiek bleef volledig stil tijdens de nummers, om daarna pas hun waardering te laten blijken. Daarin verschilt het theaterpubliek toch duidelijk van het concertpubliek. En dat was voor mij zelf wel even wennen. Michel van Dijk en Big Pete zetten allebei een zeer sterke show neer en kwamen na de pauze ook nog meerdere keren voorbij. Als laatste werd A.J. Plug aangekondigd door Johan Derksen met de woorden: Dit is volgens mij de beste blueszangeres van Nederland. En over smaak valt natuurlijk eindeloos te twisten maar A.J. Plug bewees maar weer dat ze in in iedergeval tot de top behoort. Na een uur is het plaspauze want langer houden de oude mannen op het podium het niet vol volgens Derksen.

Na de pauze zien en horen we de andere twee gasten voorbij komen: Erwin Java, Theo van Es en Kat Riggins. Erwin Java is bij het publiek uiteraard bekend en werd dan ook met een luid applaus begroet. Kat Riggins kreeg van alle gasten het minste applaus, tenminste toen ze opkwam. Nadat ze een paar noten had gezongen begon het publiek opeens luid te applaudisseren om het lauwe ontvangst goed te maken. En terecht. Want wat een fantastische zangeres is dat. Theo van Es was de laatste gast die het podium op kwam. Hij had de zware taak om onder andere na het sterke optreden van Kat Riggins te spelen. Maar dat kan je best aan Theo van Es over laten. Hij, net als de andere gasten, zette een geweldige show neer.

Kortom: een absolute aanrader voor elke blues liefhebber.

Deel: