Het is weer zover, het weer slaat om het, wordt kouder, het gaat sneeuwen, tijd voor Eurosonic in Groningen. Het jaarlijks terugkerend ritueel qua weer en van de Europese muziek die van zich laat horen in alle hoeken en gaten van de stad. Andere jaren was er het genoegen om het betaalde festival te bezoeken, dit jaar werden het alleen de gratis optredens. Daarvan waren er overigens ook meer dan voldoende!

Here we go, de aftrap werd gedaan door Julia Zahra. Sommige herkenden haar van ‘Oops I did it again’, haar auditie voor The Voice of Holland. Het nummer ‘Closer’ van haar nieuwe plaat ‘Something new’ bevatte veel gepluk aan de snaren waardoor soms dit de boventoon voerde. Ze was een typische singer-songwriter met gitaar en een mooie stem. Helaas niet bijzonder genoeg om te blijven hangen tussen de grote concurrentie op dit veld.

Het trio Ziggy Splint speelde in de kelder met 3x zo veel power als Julia Zahra daarvoor. Dit was dan ook geen singer-songwritermuziek. Een forse drum en scheurende gitaren. Het klonk als een lekker geheel, met de gitaar duidelijk op de voorgrond was het goed rocken! Voor de afwisseling wisselden de bas- en leadgitarist van plek en instrument. Het nummer ‘Wake-up’ was een van hun rustigere nummers waarbij de zang wat beter over kwam. Tegen het eind van het nummer was de georganiseerde chaos weer daar.

Beaux uit Utrecht was met vijf bandleden weer een uitbreiding op het Eurosonic podium, met extra keys kwam er natuurlijk ook andere muziek op de planken. Een stuk lieflijker en funkier. Bij ‘I don’t mind’ ging het tempo nog wat hoger. Een goed in het gehoor liggend deuntje, wat een beetje in je hoofd kruipt en er dan weer langzaam uit gaat. De publieksparticipatie was op de eerste dag nog niet optimaal, wat ze ook probeerden om het publiek mee te krijgen. Een song over een break-up was in de laagste versnelling en de zangeres klonk in het begin helaas vol galm. Haar stem had dat niet nodig. ‘Best of me’, een spiksplinter nieuw nummer dat ze net opgenomen hadden, klonk wat anders dan de vorige nummers, wat minder swingend en wat volwassener, completer qua arrangement.

Foto’s (c) Hans Kreutzer / Maxazine

Deel: