Erwin Java mag geen onbekende worden genoemd in de Nederlandse muziekwereld. Gitarist bij White Honey, Herman Brood’s Wild Romance, Cuby & the Blizzards en King Of The World. Daarnaast is hij sessiegitarist en producent, en medeoprichter en docent aan het Noorder Muziekinstituut in Groningen. In zijn hele carrière heeft Java zich dienstbaar aan anderen opgesteld. Dit weliswaar op een wijze die hem voldoende in de spotlight wist te brengen. En nu is het er eindelijk van gekomen en heeft Erwin Java zijn eerste solo-cd uitgebracht.

De tien nummers op “Keepin’ It Real…”, zoals deze is genoemd, bevat tien nummers die hem naar eigen zeggen iets hebben gedaan. Het zijn tien nummers uit de blues, jazz en soul, die worden gebracht op de wijze zoals we dat van Erwin kennen. Ondersteuning krijgt hij op zang van Tineke Schoemaker en Ralph de Jong, met daarnaast Marcel Wolthof (drums), Guus Strijbosch (bas), Bas Mulder (keyboard, piano), Tollak Ollestad (harmonica) en Hennie Dolsma (achtergrondzang).

De cd begint met het oude jazznummer “Sweet Georgia Brown”, dat al is gespeeld door mensen als Louis Armstrong, Oscar Peterson, Ray Charles en vele anderen. De instrumentale versie op deze cd is een geheel eigen bluesversie van deze klassieker. Jimmy Reeds “High And Lonesome” is een slowblues waarin Ralph de Jongh de zang waarneemt. Tineke Schoemaker is vervolgens te horen in de mooie soulblues “Don’t Give Up On Me” en het Jimi Hendrix-nummer “Red House”. We horen Ralph weer in de slowblues versie van “I Put A Spell On You”, waarin Erwin halverwege excelleert in een lange gitaarsolo. Een tweede en derde Jimmy Reed-nummer volgen met “You Don’t Have To Go” en “Big Boss Man”. Een prachtige “Ain’t No Love In The Heart Of The City” wordt gevolgd door Sleepy John Estes’ “Divin’ Duck Blues”. Het laatste nummer in een instrumentale en soulvol gespeelde versie van het van Sam Cooke bekende “A Change Is Gonna Come”.

Een meer dan uitstekend album van deze Nederlandse meestergitarist. De cd wil op de een of andere manier maar niet uit de speler komen. Grote klasse. (8/10) (eigen beheer)

Deel: