New Cool Collective is opgericht in 1993 en bestaat dus volgend jaar 25 jaar. “Dit gaan we groots vieren”, kondigde Benjamin Herman tijdens het concert aan. Om er meteen aan toe te voegen: “Hoe, geen idee. Maar we verzinnen wel wat.”

Op 24 november kwam hun nieuwste, en tevens 19de, album uit: ‘Electic Monkey Sessions volume 2’. In 2014 kwam deel 1 uit en de band moest, zo zeggen ze zelf, weer een keer terug naar de Electric Monkey Studios om nog een album op te nemen. Het idee is simpel: zet alle 8 muzikanten in één studio en neem alles tegelijk op. En net als in 2014 mag het resultaat er weer zijn. Het album is zeer gevarieerd en je hoort duidelijk alle verschillende invloeden van de band.Afgelopen vrijdag speelden Benjamin Herman (Saxofoon), Rory Ronde (Gitaar), Joost Kroon (Drum), Frank van Dok (percussie), Jos de Haas (percussie), Willem Friede (piano), Leslie Lopez (bass) en David Rockefeller (trompet) één van de eerste shows van hun tournee om het nieuwe album te promoten. En de heren hadden er duidelijk zin in om ‘Electric Monkey Sessions volume 2’ te laten horen. Ze begonnen dan ook met twee nummers van het nieuwe album: ‘Machu Piccha’ en ‘La Rana’, die beide erg enthousiast door het publiek werden ontvangen.

Vanaf het begin zat de sfeer er dan ook goed in. Na ‘La Rana’ speelden de mannen ‘Rumbon’ van hun ‘New Cool Collective Big Band featuring Thierno Koité’ album die eerder dit jaar uitkwam. Om daarna weer twee nummers te spelen van hun nieuwe album: ‘Skint’ en ‘Limakwa’. En ook al wou de band natuurlijk vooral hun nieuwste album spelen toch vonden ze genoeg plek in de setlist om af en toe wat oudere nummers te spelen.

Af en toe introduceerde oprichter Benjamin Herman een nummer, zoals bij het volgende nummer: Devastated. “Dit nummer komt van het ‘Gin Gin’-album, wat de soundtrack van de film ‘Toegetakeld Door De Liefde’ was. Voor deze soundtrack hebben we een Gouden Kalf gewonnen. Was wel lachen, werden we opeens gebeld: Jullie moeten NU naar Utrecht komen, jullie hebben een Gouden Kalf gewonnen.” Hierna weer even een nummer van ‘Electric Monkey Sessions 2’: ‘Ar Ping Talk’. Dan, voor de afwisseling, twee ‘oude’ nummers: ‘Ogun’ van het album ‘Eighteen’ uit 2011 en ‘The Canteen’ van het eerder genoemde ‘Gin Gin’ album. De set werd afgesloten met de laatste vijf nummers van het album. Na een korte pauze kwam de band echter nog even terug voor een toegift van drie nummers, waaronder een mooie medley.

Na de show is de band bij hun stand te vinden om het nieuwe album van handtekeningen te voorzien. “We hebben een hele week geoefend op onze handtekening dus ze worden extra mooi”, prijst Benjamin Herman aan het einde van de show. Evenals het optreden dus, wat net zo mooi was.

Foto’s (c) Filip Heidinga

Deel: