Regelmatig kregen de jongens van The Kik het verzoek om Engelstalige nummers naar hun eigen hand te vertalen. Het leek ze daarom wel een leuk idee om die nummers te verzamelen en uit te brengen. Op het nieuwe album ‘Hertaalt’ staan 12 van die vertalingen.

Natuurlijk komen daarbij ook twee bands voorbij die hun geluid grotendeels heeft beïnvloed: The Beatles en The Kinks. Van The Beatles vertaalden ze ‘Can’t Buy Me Love’ naar ‘Geen Rooie Cent’. Het zou in de jaren ’60 ongetwijfeld de Nederlandse hitparades hebben gehaald. Van The Kinks wordt de klassieker ‘Sunny Afternoon’ vertaald naar ‘Bankje In De Zon’. Een nummer dat perfect bij The Kik past.

Maar dit keer blijven ze niet in de Sixties hangen, want vier jaren ’90-klassiekers worden op het album vertaald. Daarvan is vooral ‘Als Jij Niet Van Mij Houdt’ origineel. De vertaling van ‘As Long As You Love Me’ van The Backstreet Boys, die ze 3 jaar geleden al eens live speelden in de ochtendshow van Giel Beelen, is met veel humor geschreven, maar klinkt tegelijkertijd veel puurder dan het origineel. Dat ontbreekt helaas een beetje bij ‘Lente In De Herfst’ (hun versie van ‘Losing My Religion’ van R.E.M.) en ‘Het Is Voorbij’ (hun versie van ‘Don’t Look Back In Anger’ van Oasis). De openingstrack ‘Ik Sta Voor Je Klaar’ (‘I’ll Be There For You’ van The Rembrandts) is vrij letterlijk vertaald, maar het klinkt fris als opener en past in het Sixties-geluid van The Kik. Dat Dave von Raven een goede tekstschrijver is weet hij op dit coveralbum toch ook nog te bewijzen met zijn vertaling van ‘Winter In America’ van Doug Ashdown (vertaalt als ‘December’).

Hoewel er hier en daar wel wat aan te merken valt (de vertaling van ‘Massachusetts’ van de Bee Gees met Jan Smit wordt in één keer wel heel erg een Volendams volkslied) moet je ‘Hertaalt’ vooral als een geinig tussendoortje zien. The Kik is vooral sterk met hun eigen materiaal (eerder dit jaar brachten ze nog het sterke ‘Stad En Land’ uit), maar het speelplezier is wel duidelijk terug te horen op het album. Het is een leuk extraatje voor de decembermaand. (7,0/10)(Excelsior)

Deel: