Het is te danken aan de onvermoeibare inzet van Gerard Kolenbrander, de man van de rock- en bluesuitzending op Dinxperfm, de plaatselijke zender van Dinxperlo, dat op 28 oktober jl. de Duitse bluesgitarist Gregor Hilden kwam optreden. Als kers op de taart was de Nederlandse gitarist Jeffrey Aussems van de Detonics uitgenodigd om mee te spelen. Het optreden vond plaats in het gezellige eetcafé Old Dutch, waar ook plek was voor wat korte gesprekjes. Gregor Hilden is een vriendelijke, rustige gesprekspartner, die een haast verlegen indruk maakt.

Gregor Hilden is afkomstig uit Münster en speelt al ruim twintig jaar een prominente rol binnen de Duitse blueswereld. Op zijn twaalfde begon hij met gitaar spelen en vanaf een jaar of zestien raakte hij geïnteresseerd in de blues en verlegde hij steeds meer zijn focus in die richting. “Ik hoorde eerst Mike Bloomfield en Peter Green. Gaandeweg heb ik mij verdiept in hun voorbeelden en van daaruit heb ik mijzelf ontwikkeld. Ook hield ik van jazzgitaristen als Wes Montgomery en Kenny Burrell en luisterde ik veel naar soul. Uit die combinatie van blues, vooral de frasering van Peter Green, en jazz heb ik mijn eigen stijl weten te ontwikkelen. Zelf zingen zie ik niet zo zitten, (lachend) eigenlijk kan ik dat niet. Ik speel gewoon gitaar.”

Gregor vertelt dat hij Peter Green helaas niet live heeft gezien toen hij op de top van zijn kunnen was. “In de negentiger jaren heb ik hem een keer zien spelen, maar dat was een schaduw van zijn beste tijd.” Hij besloot pas relatief laat om professioneel muzikant te worden. “Eigenlijk pas rond mijn dertigste. Mijn eerste cd was uitgekomen en ik kon veel optreden met eigen band en als begeleider van anderen. Daarnaast heb ik een tijd gitaarles gegeven, maar daar ben ik mee gestopt. Ik heb nog wel een online handel in gitaren. Dat geeft mij de gelegenheid de hele dag met gitaar spelen bezig te zijn.”

Het gesprek komt op de redelijk vaak gehoorde opmerking dat de blues dood is. “Nee, dat vind ik niet. Gelukkig zijn er steeds nieuwe, jonge muzikanten die blues spelen. Kijk maar naar Jeremy, die vanavond meespeelt. Iemand als Joe Bonamassa bijvoorbeeld werkt keihard en heeft de blues naar de grote zalen en festivals terug weten te brengen.” Naast gitarist en handelaar in gitaren is Gregor ook een verzamelaar van vintage gitaren. Zijn favoriete gitaar, voornamelijk vanwege de sound, is een Les Paul uit 1968, die hij heeft meegenomen voor het optreden van deze avond.

Op de vraag of hij zich meer als gitarist of als bluesgitarist ziet, lacht hij: “Absoluut als bluesgitarist. Maar wel een die open staat voor andere stijlen.” Voor het optreden van vanavond is de Detonics-gitarist Jeremy Aussems uitgenodigd, een mooie samenwerking, die ook Hilden verraste. “Dat heeft Gerard Kolenbrander geregeld. Ik kende hem niet en we hebben ook niet geoefend. We zien wel wat er vanavond gebeurt.” Vanzelfsprekend komt de toekomst ter sprake. “Er komt in ieder geval een nieuwe cd. Een beetje in dezelfde trant als mijn vorige soloalbum “In Phase”, dus volledig instrumentaal. En verder gewoon doorgaan met waarmee ik nu bezig ben.”

Deel: