Dit weekend vindt de jubileumeditie van Lowlands plaats in het pittoreske Biddinghuizen. De 25e jaargang kreeg misschien niet de grote namen als gewenst, toch is er genoeg te zien en te beleven om deze editie volop te genieten. Er is naast muziek natuurlijk veel meer te beleven, en ga ook vooral de dans-, debat-, toneel- en filmprogrammering niet uit de weg, maar Maxazine geeft 15 muzikale tips om jouw Lowlands onvergetelijk te maken.

Iggy Pop

Hoewel dit rockicoon al ruim 70 is, mag je dit optreden niet missen. Hij was 25 jaar geleden al bij de eerste editie, maar elke keer weer laat hij de jonkies zien wat rock&roll inhoudt. Geen bullshit, maar gewoon zonder shirt je shit doen. Of het nou je muzieksmaak is of niet, ga dat zien!

Bravo, vrijdag, 20:35 – 21:35

Future Islands

Op zondagavond is de energie bij de meeste Lowlanders wel bijna op. Na de dikke drops van Flume in de Alpha (19:45-20:45) is het waken voor een enorme inkakker bij Mumford & Sons. Het beste medicijn is de hyperactieve stuiterbal Samuel T. Herring, die als frontman van Future Islands de boel wakker gaat houden.

Heineken, zondag, 21:00 – 22:00

Moderat

De Berlijnse techno van Modeselektor en de elektronische woordenschat van Apparat is een briljante combinatie gebleken. Sascha Ring, Gernot Bronsert en Sebastian Szary mogen de duisternis inluiden op de openingsdag van Lowlands, en dat zal Biddinghuizen e.o. weten!

Alpha, vrijdag, 19:30 – 20:45

Haciënda en Desperados Crazy Town

Even geen zin meer in het wachten op de volgende artiest en hopen op die ene hit? Sla de grote tenten eens over en dwing je vrienden de Haciënda in. Lekker een kannetje mojito bestellen en meezingen op ‘Africa’ van Toto of dansen op de beste top 40-hits. Gegarandeerd een gezellig uur, en waarschijnlijk een halve avond.

Vergeet ook zeker niet om elke dag even het programma van de Desperados Crazy Town te checken. Deze hangt gewoon op de deur maar we weten inmiddels dat daar mooie dingen staan te gebeuren. The Partysquad met hun grootste hits, de oldskool trancehouse van Johan Gielen of de zwoele Caribensound van Kuenta i Tambu kunnen nog wel eens de laatste tonen zijn die je hoort voor je op zoek gaat naar je tent.

Het hele weekend

The Talks

Het moeilijkste tijdsblok voor de vrijdag geeft de keuze tussen J. Bernardt, Nothing But Thieves, The Glass Animals en The Talks. Probeer een plekje te bemachtigen in Lima als je zin hebt in een heerlijk dansfeest. Liefhebbers van reggae, ska met een druppel punk zullen versteld staan van de enorme bak energie wat dit gezelschap de tent in slingert.

Lima, vrijdag, 14:30 – 15:20

Nina Kravitz

Dat de techno-nachten van Lowlands inmiddels tot de wereldtop behoren wordt ook dit jaar bevestigd met de Grand Dame van de techno op dit moment. Compleet onvoorspelbaar maar Nina Kravitz zet elke keer moddervette sets neer. Tip: Kijk regelmatig naar de DJ booth om behalve haar schoonheid ook vooral haar inlevingsvermogen te checken.

Bravo, zaterdag, 03:00 – 05:00

25 jaar Lowlands

De zaterdagmiddagprogrammering is beroemd en berucht onder de Lowlanders. Begin de dag met een lach, is hier steevast het motto. Een terugblik op een kwart eeuw Lowlands met optredens van De Jeugd Van Tegenwoordig en Kees van Hondt belooft een kneiter van een feest te worden!

Alpha, zaterdag, 13:45 – 15:00

Colin Benders

Wat in hemelsnaam te doen op zaterdagavond? Editors moet je een keer gezien hebben, ben je nieuw op Lowlands, ga gewoon naar de Alpha. De meeste festivalgangers hebben de Britten inmiddels al een keer of 5 voorbij zien komen op het affiche dus zal er massaal naar de India geslenterd worden om aanstormend hiphop talent Vince Staples te bekijken. Loop anders een paar meter verder naar de X-Ray om daar Colin Benders aan de slag te zien. Mr. Kyteman was daar waarschijnlijk in de middag al om zijn zelfgebouwde modulaire synthesizer met een paar honderd snoeren aan te sluiten. Een genot om de man aan het werk te zien met zijn melodieuze techno en dikke drops.

X-Ray, zaterdag, 22:00-23:00

Canshaker Pi

De nieuwste generatie garagepunkers komt gewoon uit Nederland. Nadat Palio Superspeed Donkey op (oneindig) reces ging, besloten Willem en Ruben lekker door te gaan met het volgende project. Optredens die vol energie en overgave worden gegeven, voor de liefhebbers van de echte garagerock met een dikke laag grunge. Sta maar niet vreemd te kijken als Frank Carter (met Rattlesnakes) gewoon in het publiek staat. Oordoppen verplicht, stilstaan verboden.

X-Ray, zaterdag, 16:00 – 16:45

#W?TF!

Lowlands heeft al eerder mooie verrassingen gehad. Vorig jaar was daar opeens Jett Rebel die onder een andere naam een dijk van een show neerzette. De geruchtenmachine loopt op volle toeren en het is afwachten of deze verrassing niet gaat uitlekken voor zondagmiddag. Namen als Triggerfinger en Armin van Buuren doen de ronde, maar het is zeker de moeite waard om de verrassing met eigen ogen te aanschouwen. Het zou toch wel verdomd jammer zijn om een dag later te lezen dat je DE verrassing van Lowlands 2017 hebt gemist.

Bravo, zondag, 14:50 – 15:50

Sampha

Als zanger/producer was deze Brit al ingehuurd door Kanye West, Solange en Drake om de urban sound een gouden randje te geven. Met zijn liveband zette hij dit jaar een uitverkochte Tolhuistuin op z’n kop en ook de grote tent op Lowlands zal hij met gemak aan het dansen krijgen. Als het zonnetje nou ook gaat schijnen kan dit zo maar het mooiste dansfeestje van de zaterdag gaan worden.

Heineken, zaterdag, 15:10 – 16:10

 

Ronnie Flex & Deuxperience Band

Vergeet gewoon even de wanstaltige vertoning van New Wave op LL15 en geef Ronnie Flex het voordeel van de twijfel. Zonder rondrennende en schreeuwende stakkers komt Ronnie eigenlijk best goed tot z’n recht. Zeker met zijn liveband Deuxperience zal hij menig mening doen bijstellen. Een perfect begin van de zaterdag en zeker als opwarmertje voor de sing-a-long die daarna volgt in de Alpha.

Bravo, zaterdag, 13:00 – 14:00

Flume

Wie er bij was in 2014 herinnert zich vast nog de vloer van de Bravo die centimeters omhoog kwam. Het zweet droop van het tentzeil en bezoekers van camping 7 kwamen kijken waar die beats vandaan kwamen. Flume zette één van de dikste sets neer van de afgelopen jaren. Is het dan verstandig om drie jaar later met die hoge verwachtingen dit jaar naar de Alpha te gaan. Ja natuurlijk! De zon zal waarschijnlijk een kwartier eerder ondergaan door de aardbeving die Flume gaat veroorzaken.

Alpha, zondag, 19:45 – 20:45

The Bloody Beetroots

Maxazine voorspelt nu al dat The Bloody Beetroots de Heineken compleet gaat afbreken. Het is een open deur voor iedereen die de gemaskerde Bob Cornelius Rifo al eens aan het werk heeft gezien. Snoeiharde elektro met drops die Skrillex nog niet eens aandurft. Het is gewoon wachten op WARP en de Heinekentent kan volgend jaar opnieuw gemaakt worden.

Heineken, zaterdag, 18:50 – 19:50

Heineken Stilte Show

Gelukkig weten steeds meer festivalgangers op donderdag al het terrein te vinden. Elk jaar worden de openingstijden vervroegd en steeds weer wordt het terrein op donderdagavond groter en groter. Het kan geen 5 jaar meer duren voordat Lowlands een vergunning krijgt om ook op donderdag versterkte muziek te tonen. En juist dat zou eigenlijk erg jammer zijn. De donderdag mega silent-disco is elk jaar weer een briljante manier om je weekend te beginnen. Eén tent, 5000 koptelefoons en twee DJ’s die de meeste luisteraars opeisen. Sta je net te genieten en mee te zingen op ‘Wonderwall’ van Oasis, zie je driekwart van de tent springen en zingen op Blur’s ‘Song 2’. Snel schakelen naar kanaal 2 en meedoen! Hilarische beelden voor zij die staan te kijken, groot feest voor de deelnemers aan de silent disco.

Bravo, donderdag, 17:00 – 03:00

 

Deel: