Na twee dagen vol muziek, kermisattracties, motoren en praalwagens was de Zwarte Cross nog lang niet afgelopen; zondag 16 juli was pas de laatste dag van het Achterhoekse festival. Ook voor de derde dag stonden er nog genoeg geweldige optredens en crosswedstrijden gepland op het enorme festivalterrein op het platteland. Op de Reggaeweide, waar alles in het groen-rood-geel gekleurd was of gedecoreerd met joints, zong de Britse Claire Angel prettige, popachtige reggae waar het hele publiek rustig en ontspannen op kon meedeinen. De grappige en soms emotionele praatjes met een opmerkelijk Brits-Jamaicaans accent van de winnares van Britain’s Got Reggae zorgden ervoor dat het publiek de zangeres en haar uitgebreide band al snel in het hart had gesloten.

Bij podia als de Bayou was het in de middag vrij rustig, aangezien op het veldje waar de meeste kleinere podia aan grensden de meest spectaculaire stunts werden uitgehaald door professionele motorcrossers. Echte drukte was er wel te vinden bij het hoofdpodium toen het tijd was voor het optreden van Chef’Special, en de mensenmassa verminderde daar niet eens toen het net voor het concert begon te regenen. Bij nummers als ‘Into The Future’ en ‘Try Again’ werd er goed meegezongen en in het volle veld in de regen gedanst. Bij het nummer ‘Amigo’ werd er met enorme vlaggen waar ‘amigo’ op stond gezwaaid, waardoor er op het podium steeds ook genoeg spektakel te zien was. De eerste echte Chef’Special-klassieker ‘In Your Arms’ mocht natuurlijk niet ontbreken, en met alle verschillende nummers en daarin verweven muzieksoorten was het optreden van de Haarlemse band een enorm veelzijdig geheel.

Een andere jonge Nederlandse band, Baby Blue, mocht op het andere grote podium in de megatent voor een waar feest zorgen. Baby Blue speelde covers van bekende rockhits en liet deze naadloos in elkaar overlopen zodat het publiek geen rust kreeg en aan één stuk door kon dansen. Hoewel de bandleden heel jong zijn en in hun babyblauwe outfit allesbehalve als ervaren rockers overkomen, stonden ze met een opmerkelijke zelfverzekerdheid op het podium waardoor het publiek weinig anders kon dan helemaal losgaan op nummers als ‘Psycho’ van Muse en ‘I Love Rock n Roll’.

Terwijl het jongere publiek stond te springen op de muziek van Baby Blue, kon de liefhebber van de klassiekere rock zijn hart ophalen bij het hoofdpodium waar Golden Earring oude hits speelde. Overal op het veld waren heel duidelijk de echte die-hardfans te herkennen die alles woord voor woord meezongen, al konden de oude rockers iedereen wel enthousiast krijgen. Alle grootste successen van de band kwamen langs; ‘Another 45 Miles’, ‘When The Lady Smiles’, ‘Twilight Zone’, ‘Radar Love’ en nog meer gouden nummers werden nog altijd overtuigend gebracht door de zestigers die nog steeds soepel op het podium stonden te rocken alsof het ze geen enkele moeite kostte.

Voor wie ook Golden Earring nog iets te tam was, stond Undeclinable Ambuscade te spelen in de Roadhouse; de Limburgse band speelde voor een klein (het merendeel van de rockers stond toch bij Golden Earring), maar ontzettend toegewijd publiek. Aan het eind van het optreden ging het er in de minipit hard aan toe, en de knetterharde muziek werd ook nog extra aangekleed met de confettikanonnen die van het optreden een nog vrolijker feest maakten.

In de Bayou zorgde Dan Baird & Homemade Sin voor een perfecte afsluiting van een dag vol rock en cross; de Amerikaanse band speelde bekende covers (‘The Wanderer’ van Status Quo, ‘C’mon Everybody’ van Eddie Cochran) als eigen klassiekers zoals ‘I Love You Period’ en ‘Keep Your Hands To Yourself’ van de Georgia Satellites, waar frontman Dan Baird jarenlang in speelde. De rockers hadden zo veel plezier op het podium dat het publiek niet alleen op de melodieuze rock kon dansen en zingen, maar ook kon lachen om de grapjes die tussen de bandleden onderling werden uitgehaald.

Op zondagavond werd er voor de laatste keer vuurwerk afgestoken, dit keer om niet alleen de avond, maar ook het hele weekend af te sluiten. De Zwarte Cross werd zo even spetterend geëindigd als dat het werd ingeluid. Het enorme festival met talloze Nederlandse en internationale bands uit bijzonder uiteenlopende genres was dit jaar volledig uitverkocht, en kan met de huidige succesformule al bijna zeker rekenen op een uitverkochte editie in 2018.

Foto’s (c) Anneke Klungers

Headerfoto (c) Sander van den Berg

Deel: