De Duitse muziekcomponist Hans Zimmer trok afgelopen jaar naar het Rotterdamse Ahoy voor een avondvullend concert, het concert werd destijds door het publiek met open armen ontvangen. Het is dan ook niet gek dat de componist en zijn orkest dit jaar mochten neerstrijken in de Amsterdamse Ziggo Dome. En waar Zimmer vorig jaar Rotterdam Ahoy wist uit te verkopen was ook dit jaar het concert in de Ziggo Dome volledig uitverkocht. Terecht.

Hans Zimmer

Hans Zimmer, geboren in het Duitse Frankfurt am Main, begon al op jonge leeftijd met het bespelen van de piano. Later voegde hij zichzelf bij diverse rockbandjes en componeerde hij reclame jingles. Pas later kwam Zimmer in aanraking met de filmindustrie. Hij ontmoette Stanley Meyers waarna hij in Londen zijn eerste stapjes mocht maken in het componeren van filmmuziek. In 1988 ontmoette Zimmer filmregisseur Barry Levinson waarmee zijn Hollywoord-carrière geboren werd. Zimmer produceerde de muziek voor de filmhit ‘Rain Man’ waarvoor hij zijn eerste Oscar-nominatie kreeg. De jaren daarna groeide de componist uit tot een van de grootste in het vak. Vele Oscar-nominaties werden op zijn naam geschreven waarna hij in 1994 daadwerkelijk een Oscar won met zijn compositie voor de film ‘The Lion King’ van Disney.

De wereldwijde filmindustrie is inmiddels doorweekt met de fantastische werken van Hans Zimmer, veel van zijn werken gaan al vele tientallen jaren mee en zullen ook in de toekomst nog in ere blijven. Titels als ‘The Rock’, ‘Gladiator’, ‘Madagascar’ en ‘The Dark Knight Rises’ zullen ons allen bijblijven. Dat de muziek ons bijblijft was ook gedurende het concert in de Ziggo Dome duidelijk merkbaar. Zo reageerde het publiek uitbundig op de eerste noten van de compositie van ‘The Lion King’ en werd de compositie van de ‘Gladiator’ met gejuich ontvangen. Maar vooral zien we veel geboeide en geïntrigeerde gezichten, gezichten die genieten van de show die Zimmer met zijn orkest en koor wegzet. Tientallen muzikanten spelen de sterren van de hemel in een energieke en doch ontspannen show. De muzieknoten vliegen om je oren en de energie is aanstekelijk, zelfs voor degenen die onbekend zijn met het genre.

Een degelijk concertverslag schrijven van het concert van Hans Zimmer in de Ziggo Dome doet af aan de daadwerkelijke show die de vele tienduizenden bezoekers op 21 juni hebben mogen zien. Ja, we kunnen spreken over het decor, de lichtshow of het algehele oeuvre van Hans Zimmer. Maar wie daadwerkelijk een van zijn concerten bezoekt snapt dat het daar helemaal niet om gaat. De concerten van Zimmer zijn een kwestie van beleving, once in a life time. Het intense zit hem vooral in de beleving, zien, horen én voelen. Daarom kunnen wij eenieder alleen maar aanraden om een concert van de Duitse componist bij te wonen. Je krijgt er geen spijt van, nog geen seconde.

Deel: