The alt countryband The Handsome Family trad op in het Metropool Hengelo in het kader van ‘The Unseen’ tour vernoemd naar de laatste plaat van de band. The Handsome Family bestaat uit het echtpaar Rennie & Brett Sparks. Een band waar de nadruk ligt op de bariton stem van Brett aangevuld met spaarzame verdere instrumentale invulling op gitaar, pedal steel en banjo en fraaie achtergrond vocalen.

The Handsome Family

The plaat ‘Unseen’ ligt geheel in het verlengde van het overige werk van de band en is inmiddels alweer hun 14 uitgave. Sinds 1995 werken Brett & Rennie al samen met vocalen en een sound dat neigt naar Johnny Cash (solo) maar vooral naar The Handsome Family zelf. Liedjes over niet voor de hand liggende onderwerpen zoals slangen, uienringen, moorden en vliegvelden.

De band brak door in de Verenigde Staten toen het nummer ‘Far from any road’ werd gebruikt bij de Amerikaanse HBO tv serie ‘True detective’. Het was al een oud nummer dat ervoor zorgde dat de band meer in de spotlights kwam te staan. Het nummer is representatief voor het oeuvre van de band. Fraaie vocalen, rustige gitaarescapades en muziek die voelt als woestijnzand aan de voeten in verlaten deserts. Rennie komt uit New York maar op dit moment is het woonadres Albuquerque de geboortegrond van Brett. De vergelijkingen met Wilco, Giant Sand & Calexico zijn dan ook al snel gemaakt.

Subtiliteit

Het koppel werd live aangevuld met drummer Jason Toth en op gitaar, pedal steel en keyboards door Alex MacMahon. De band begon goed met ‘Gold’ waarin de subtiliteit goed te voelen en te horen was. Het eerste hoogtepunt ‘Loneliness Of Magnets’ kwam al in het derde nummer voorbij, waarbij met name de prachtige pedal steel klanken van Alex voor een verademing zorgden. MacMahondie continue achter zijn pedal steel zat of stond was feitelijk de ster van de avond. Brett liet meer harde en scherpe akkoorden van zijn gitaar komen terwijl Alex de nuance vond met zijn pedal steel en ook op elektrische gitaar het klankbeeld van de platen goed naar het podium wist te vertalen.

Rennie die ook verantwoordelijk is voor het prachtige artwork van de band praatte de nummers heerlijk aan elkaar en de band was ondanks een vermoeiende reis vanuit Spanje goedgeluimd. Anekdotes over de wooden shoes  die ze hadden gezien in Hengelo van ‘Lynyrd Skynyrd’ werden breed uitgemeten. Rennie vond het jammer dat we niet in klederdracht waren gekomen en vroeg zich af waar de melkmeisjes waren.

Alex MacMahon uitblinker

Het middendeel van de set was hard qua gitaarspel door Brett en had weinig nuance in zich. Pas bij de afsluiter ‘Don’t be scared’ wist de band subtiel af te sluiten met fraaie achtergrondvocalen van Rennie en een heerlijke pedal steel solo van Alex. De band liet toen weer horen wat ze in hun mars hebben als de elektrische gitaar van Brett wat minder prominent aanwezig is en de band subtiel aan het werk gaat. Dat is de kracht van de band waarbij Alex dat gevoel in het optreden het beste naar voren bracht.

foto’s: Rene Obdeijn

Deel: