Depeche Mode startte op 5 mei in de Friends Arena te Stockholm met hun lang verwachte wereldtournee de Global Spirit Tour, gisteravond stond de band in de Ziggo Dome te Amsterdam. In het voorprogramma stond het Deense rockduo The Raveonettes, bestaande uit zanger/gitarist Sune Rose Wagner en zangeres/bassist Sharin Foo. De muziek die zij maken valt in de categorie noise pop, vergelijkbaar met onder andere The Velvet Underground. Leuke band, zij warmden de muziektempel al aardig op voor ’the main event’.

Depeche Mode

Depeche Mode zou een kwartier eerder beginnen dan in eerste instantie aangegeven. De reden hiervoor was dat ze langer wilden spelen en toch om 23.00 uur klaar wilden zijn. Iets voor negenen, later dan dat kwartier voorsprong, begon de band dan eindelijk waar het overgrote deel van het publiek voor gekomen was. Dat extra kwartier was al snel verloren. De helden van Depeche Mode betraden het podium van de Ziggo Dome. Een oorverdovend applaus knalde door de Ziggo Dome toen de band het podium op kwam en het concert aanving met ‘Going Backwards’, gevolgd door ‘So Much Love’, beide komende van hun nieuwe album ‘Spirit’.

Wat opviel was dat Depeche Mode tijdens de tournee veel nummers van het nieuwe album afwisselde met singles die het in Nederland net niet helemaal haalden. Slechts een enkele hit haalde de setlist in Amsterdam, die verder werd opgevuld met nummers die, dat dan weer wel, vaak in een iets andere versie werden uitgevoerd. Zo bracht de band ‘A Pain That I’m Used To’ in een remixversie en kwam een akoestische versie van ‘A Question of Lust’ voorbij.

Het publiek van de band van Martin Gore, Andy Fletcher en frontman Dave Gahan leek zich echter weinig aan te trekken van de weinige hits tijdens het optreden in de hoofdstad en genoot met volle teugen. Het zijn dan ook de bekende synthpop en new wave nummers die ook zonder hits een groot publiek trekken. Toch waren het vooral de harde kern fans die werden bediend en hield de band minder rekening met degenen die de band vooral van de hits kenden. Maakte dat uit? Niet echt, hoewel het na een klein uur pas echt los begon te komen.

Grote klasse

Depeche Mode bracht wellicht niet de meest evenwichtige set, met een rustige opbouw naar een vol uur knallen op het einde. Wellicht konden in het begin een of twee nummers worden vervangen door wat hits om direct vanaf het begin de handen in de lucht te krijgen, maar al met al bleef de band precies doen wat ze al tientallen jaren doet. Mocht er wat meer spanning in de set? Ja. Mocht er wellicht iets meer gedaan worden qua decor? Ja. Was het concert echter een concert van grote klasse? Toch zeker wel!

Foto’s: Hans Kreutzer

Meer foto’s op onze Facebookpagina

Deel: