De getalenteerde pianist Rein Godefroy komt uit een familie die bekend is door een reeks van klassiek geschoolde muzikanten. Dat Rein Godefroy, zoon van een klassieke organist en klassieke pianiste, in de muziek terecht zou komen is geen toeval. Het feit dat hij zich toelegt op jazz georiënteerde muzikale uitdagingen is wellicht iets minder toevallig en wel een aanwinst voor de gestaag groeiende jazztrio’s die de wereld kent.

Rein Godefroy Trio – It Will Come

Dit prima debuutalbum is een mooi voorbeeld van hoe een klassiek geschoolde muzikant, die ook nog eens beschikt over improvisatie- en compositietalent, in staat is hoogwaardige jazzmuziek te creëren. Het album opent met het titelnummer ‘It Will Come’ en laat een pastorale sfeer horen met lekkere popachtige drum en bas. Op het moment van schrijven van deze recensie is het zonnig weer en dat past bij de entourage.

‘Casual Fling’ is een ongedwongen voortkabbelende compositie met lyrisch solistische passages. Met het springerige ‘Trampoline’ gaat het tempo een stuk omhoog met heerlijk flirterig drumwerk van Pim Dros en halverwege neemt bassist Guus Bakker ons mee met gevarieerde loopjes. Na de rustige ballade ‘Old New’ volgt het verdrietige ‘Blue on Blue’ waarin weer de fabelachtige en soms fluweelzachte techniek van Godefroy tot zijn recht komt. Na het intrigerende en rustige ‘Moon’ wordt in ‘Epiphany’ door middel van dissonanten en veel ritmische variatie het verhaal van driekoningen verteld. ‘Blinkert’ start met aan de Meters refererende ritmes; een heerlijk groovend stuk muziek. Dat geldt ook voor ‘Knit Knat’ en ‘Cycle’ die enorm swingen met afzonderlijke hoofdrollen voor heren Godefroy, Dros en Bakker. Het album wordt afgesloten met het afwisselende ‘Uninvited’.

Dit debuutalbum laat een zeer getalenteerde pianist horen die begeleid wordt door een ritmische gevarieerde en groovende ritmesectie. Deze combinatie van muzikanten maakt dat de 11 composities het salonniveau ruimschoots overschrijden en het verdienen ook live gespeeld te worden in de betere jazzclubs en podia.
(Safe Sound Records)(8/10)

Deel: