De tijd is voorbij dat je op muziekfestivals alleen moddervette patat en smoezelige hamburgers kan kopen. De culinaire opties zijn breder geworden. De foodstands op festivals hebben een hipster-revolutie meegemaakt. Daardoor kan je er tegenwoordig smakelijke hapjes kopen als pulled pork en hoorntjes met Oreo-ijs. Wat je ook kiest, je kan je Instagram-tijdlijn ermee veranderen in een hemel van fotogenieke foodie-momenten.

Deze ontwikkeling is vooral zichtbaar in het paradijs van hipsters: het festival Coachella in de Verenigde Staten. Dit jaar was Coachella ook opmerkelijk omdat er voor het eerst een Nederlandse band present was bij het Californische festival, maar minstens zo markant was de buitenissige keur aan hipstervoedsel.

De festivalgangers konden zich vergrijpen aan lekkernijen als pindakaas, marshmallows, gebroken Oreo, banaanbroodjes en macaroni met kaas en kreeft. Op die manier was het behoorlijk aangenaam om te wachten totdat Radiohead zijn technische problemen had opgelost.

Natuurlijk, een portie patat van ongeschilde aardappelen met zout uit de Himalaya’s kost wel wat meer dan normale frietjes. Het toont aan dat voedsel op rockfestivals net zo belangrijk lijkt te worden als de muziek zelf.

De pure rockliefhebber vraagt zich misschien af of dat wel een goede ontwikkeling is, want die houdt van rauw en onopgesmukt. Al die liflafjes zijn voor hen een teken dat muziekfestivals steeds meer in de greep komen van de commercie. Anderen zullen het juist interessant vinden dat muziekfestivals geleidelijk wat meer gaan lijken op modeparades.

Ons eigen festival Pinkpop was een van ‘s werelds meest geliefde rockevenementen. Onder meer The Rolling Stones, Rage Against the Machine en R.E.M waren present in Limburg. Maar dit jaar zullen we Justin Bieber op het podium moeten verwelkomen, terwijl we een donut met gouden vlokjes in de keel werken, gevolgd door wafeltjes in regenboogkleuren.

Maar het lijkt onomkeerbaar dat dit soort hipstervoedsel steeds opduikt en normaler wordt. En ook de opkomst van bezorgdiensten als Deliveroo maken het min of meer onvermijdelijk dat voedsel en muziekfestivals zich steeds meer verfijnen.

Iedereen die wel eens een onrustige buik kreeg nadat hij een ranzige hamburger at op een festival, zal het verwelkomen dat de voedselkwaliteit op rockfestivals toeneemt.

Dus of je nou voedsel laat bezorgen voordat je het Haarlem Jazz Festival bezoekt in augustus, of tijdens de aanstaande editie van Parkpop jezelf vergrijpt aan ambachtelijke churro’s met chocola: de culinaire opties op muziekfestivals worden steeds breder.

Deel: