De Amerikaanse singer-songwriter Laura Pergolizzi, beter bekend onder de afkorting LP, heeft al heel wat ervaring in de muziekwereld, maar dan vooral op de achtergrond. Ze schreef nummers voor o.a. Rihanna, Sharika en Christina Aguilera. Zelf bracht vanaf 2001 vier eigen albums uit, maar de doorbraak kwam pas vorig jaar met de hit ‘Lost On You’ en doordat het nummer ‘Muddy Waters’ werd gebruikt in een aflevering van ‘Orange Is The New Black’. Sindsdien treedt ze zelf meer naar de voorgrond en kan ze op eigen kracht zalen vullen. Waaronder de dindagavond in een uitverkochte grote zaal van Paradiso in Amsterdam.

Opvallend genoeg begon LP met ‘Muddy Waters’. Normaal gesproken een vrij rustig nummer, maar door de zware beats die werden ingezet zette het meteen de toon. Met naast haar een drummer, bassist en gitarist, bewandelde ze nonchelant het podium. Ze zag eruit als Bob Dylan in zijn jonge jaren. Toevallig geeft hij op hetzelfde moment een concert op een andere plek in Amsterdam. Maar het stembereik van LP heeft Dylan nooit gehad. Ze liet dan ook gelijk horen wat ze in huis had. En dat deed ze niet alleen met haar stem, want bij het tweede nummer ‘Strange’ toverde ze een mondharmonica-solo uit haar mouw.

Ze was ook qua humeur goed gestemd, zo bleek toen ze het publiek begroette. Daarbij vertelde ze dat ze het de avond ervoor wel heel gezellig heeft gehad. Het was niet te horen aan haar stem. Bij het daaropvolgende ‘Tightrope’ verscheen opeens een andere dame op het podium waarmee ze begon te dansen. Het bleek haar vriendin Laura Ruth Ward te zijn, die later op de avond nog zou terug komen.

Opvallend was dat ze eigenlijk nog maar één hit heeft gehad, maar dat het deze avond was alsof ze er meer heeft. Zo werd bijvoorbeeld een nummer als ‘Other People’ moeiteloos meegezongen door de zaal. Ook wist ze voor een artiest met één hit heel knap de aandacht van de zaal anderhalf uur kang vast te houden. Waarschijnlijk ook omdat het muzikaal geen moment eentonig werd. Zo transformeerde haar band bij ‘No Witness’ opeens in een r&b band, terwijl ze op andere momenten haar ukelele tevoorschijn haalde, waarop ze o.a. drie nieuwe nummers speelde die op een nieuw album zullen worden uitgebracht.

Natuurlijk werd die ene hit luid enthousiast ontvangen. ‘Lost On You’ werd heel slim vlak voor de toegift gespeeld. LP liet haar stem nogmaals goed galmen door de poptempel, waarbij ze live alle hoge noten wist te halen. Dat de achtergrondkoortjes van band kwamen is haar vergeven. Laten we eerlijk zijn: weinig artiesten kunnen hun studioversies live net zo goed benaderen, maar LP kreeg het voor mekaar.

Een verrassende toegift kwam met een akoestische cover van ‘Dreams’ van Fleetwood Mac, dat zij samen met haar vriendin Laura Ruth Ward zong. De tweede toegift ‘Forever For Now’ introduceerde ze vervolgens nog met een grappige anekdote dat ze het nummer zong onder invloed van paddo’s. Ze sloot met haar band af op ukelele met ‘Into The Wild’.

Waarom treedt LP nu pas op de voorgrond? Waarom is het haar eerder niet gelukt om als solo artiest door te breken? Je gaat het jezelf afvragen na dit concert. LP heeft een dijk van een stem en wist het publiek in Paradiso moeiteloos in te pakken. Paradiso was voor heel even weer een kerk waarin LP zonder moeite haar nieuwe volgelingen wist te bekeren.

Foto’s (c) Kevin Knipping

Deel: