De Edison Stichting kent de Oeuvreprijs Jazz 2017 toe aan de Amerikaanse jazzsaxofonist Joshua Redman. De prestigieuze prijs wordt uitgereikt op 30 juni tijdens Edison Jazz/World 2017 in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Redman komt de prijs hoogstpersoonlijk in ontvangst nemen en een selectie van zijn oeuvre ten gehore brengen samen met het New Rotterdams Jazz Orchestra.

Als zoon van de legendarische saxofonist Dewey Redman studeerde Redman af aan de Universiteit van Harvard in 1991 om vervolgens te verhuizen naar New York en aldaar in de jazz scene te belanden. In datzelfde jaar won hij de Thelonious Monk competitie en startte definitief als professioneel muzikant. Hij tekende zijn platencontract bij Warner Bros en bracht in 1993 zijn eerste album uit, die hem gelijk zijn eerste Grammy nominatie (van vier) opleverde.

Een jaar later start hij zijn eigen kwartet dat een van de succesvolste combinaties is geweest van de afgelopen twee decennia. Zijn drie bandleden, pianist Brad Mehldau, bassist Christian McBride en drummer Brian Blade groeiden alle drie uit tot bandleiders en behoren tot de top van de hedendaagse jazz met hun eigen ensembles. Redman zelf wordt een van de meest consistente en succesvolle bandleiders in dit genre genoemd.

Het veelzijdige oeuvre en prachtige samenwerkingen met vele grootheden maakt dat deze saxofonist en componist de prijs verdient als geen ander.

Deel: