Twan Huys opent College tour met een van de grootste popsterren van het moment: Ed Sheeran. De Britse zanger (26) stond eerder deze week in een uitverkochte Ziggo Dome en gaf een uur voor dat optreden een interview aan een uitverkoren groep studenten.

‘Klapper van deze reeks’
Gastheer Huys is ermee in zijn nopjes. “Het is de klapper van deze reeks”, zei hij op Radio 3FM. “Ik heb nog nooit iemand meegemaakt in de muziekindustrie die zo’n fenomeen is.“ Zijn nieuwe album ‘Divide’ staat in bijna honderd landen op nummer 1, dat is nog nooit eerder vertoond. Ook Sheeran’s a-typische popsteruiterlijk (warrig rood haar, klein van stuk) maakt de sympathieke Engelsman een bijzondere verschijning. Na de uitzending, eenmalig op NPO3, volgt een registratie van Sheerans concert in voetbalstadion Wembley.

Ben Feringa
In College tour stellen studenten vragen aan een gast die hen veel kan leren. Het idee is verzonnen door Twan Huys, die het programma ook presenteert. De vaste presentator van Nieuwsuur had tijdens zijn jaren als correspondent in de VS vergelijkbare bijeenkomsten gezien en bracht het op de Nederlandse tv. Hij heeft sinds 2007 grote gasten uit binnen- en buitenland mogen verwelkomen. De komende weken zijn in elk geval CNN-journaliste Christiane Amanpour en de Nederlandse Nobelprijswinnaar Ben Feringa te gast.

Ed Sheeran College Tour, 21:20 – 22:10 uur, NPO 3

Singer-songwriter Ed Sheeran geldt op dit moment als een van de succesvolste artiesten ter wereld. Niet voor niets verkocht hij het Wembley Stadion in Londen tot drie keer toe volledig uit. In totaal kwamen maar liefst 240.000 uitzinnige fans op zijn Jumpers for goalposts-concert af.

Exclusief
De concertfilm ging in 2015 in première met een rode loper en een exclusief optreden van Sheeran dat via een satellietverbinding in duizenden bioscopen wereldwijd live werd uitgezonden. De film laat niet alleen een registratie van het concert in Londen zien, maar geeft ook een kijkje achter de schermen. Familie en vrienden vertellen over het succes van de zanger en de gevolgen daarvan. Daarnaast is er ook nog een speciale rol weggelegd voor niemand minder dan Sir Elton John.

Nuchter
Sheeran zelf blijft nuchter onder zijn succes. Hij moet niets weten van rode lopers en durfde het aan op zijn hoogtepunt een pauze in te lassen. In 2015, vlak voor de première van Jumpers for goalposts, ruilde hij zijn iPhone in voor een ouderwetse Nokia en trok hij zich een tijdje alleen terug in de natuur. Niet alleen zijn werk moest wijken, maar ook vrienden hield hij buiten de deur. “Als mensen dat niet begrijpen, wil ik niet echt vrienden met ze zijn”, zei hij tegen MTV. Die pauze wierp z’n vruchten af, want hij is inmiddels terug met het album ‘Divide’ dat de ene na de andere lovende recensie krijgt.

Jumpers for goalposts-live from Wembley, 22:10 – 23:00 uur, NPO 3

Deel: