Als een album op repeat gaat dan weet je dat het goed zit. Zo ook met het tweede album van Elementary Penguins. ‘The Charge Of The Light Brigade’ wordt op 9 maart gepresenteerd in Bitterzoet en Maxazine had het geluk hem al te mogen beluisteren.

De Indie Rockers hebben voor hun tweede album besloten om het niet alleen te doen, met behulp van Matthijs van Duijvenbode en Tijmen van Wageningen is het album tot stand gekomen in de Electric Monkey Studio te Amsterdam. Een plek waar ze zich konden uitleven met effectpedalen en vintage uitrusting, aldus Maurits Huijgens: “Het is nu veel rauwer en hier en daar freakier”. Die sound waar de drummer het over heeft kunnen we in alle nummers terug horen mede door het gebruik van de mellotron, een elektrisch toetsinstrument uit de jaren ’60 met een bandenset waardoor het lijkt alsof er blazers en strijkers meespelen.

Met kanonsschoten, paarden en de drums wordt in de titeltrack het beeld van een veldslag geschetst, niet gek aangezien het nummer gebaseerd is op een gedicht van Alfred Lord Tennyson uit 1854 over een verloren slag in de Krimoorlog. Het nummer wordt rustig opgebouwd, maar als de drums er in komen gaat je hart sneller kloppen en ben je gelijk klaar voor het gevecht.

‘Dancing On Your Rooftop’ is een mooie boodschap verstopt onder catchy muziek. “Nee we zullen niet stoppen met dansen, nooit opgeven als jij je wat minder voelt”. Je bent niet de enige die down is dus ga je het opgeven of het je alles geven? Als je er maar met de pakken bij neer gaat zitten zal er ook niks veranderen. Gelukkig is er muziek en goeie vrienden om je erdoorheen te helpen.

Ook al heeft Dale Wathey de productie uit handen gegeven, het is overduidelijk nog steeds het Elementary Penguins geluid. De stem van de Brit herken je overal in, ook als er in ‘Desire’ met een vintage microfoon wordt gezongen, wat overigens wel een heel leuk effect aan het nummer geeft. Het enige jammere van deze plaat is dat de nummers zo kort zijn, maar daar is natuurlijk de repeatfunctie voor! (7,5/10) (V2Records)

Deel: