Een denderende gezamenlijke drumact met alle drummers van alle artiesten ter intro van de klassieker ‘Radar Love’ vormt de opening van de 19de editie van de Vrienden van Amstel LIVE. Stralend middelpunt hierbij was Earring drummer Cesar Zuiderwijk die in een stalen bol al drummend kwam aanvliegen en landde op het podium om vervolgens samen met zijn Haagse vrienden het nummer af te maken.

Daar waar in het recente verleden het spektakel de boventoon voerde was er dit jaar gekozen voor verbondenheid en broederschap en stonden de artiesten weer echt midden in en omgeven door het publiek. De overdaad aan visuele aspecten werden nu veel passender ingezet, waardoor het evenement weer meer het kroeggevoel opriep in plaats van een half soort stadionconcert.

Copyright Paul Bergen / Tribe Company BV

Toch viel er voor het oog meer dan voldoende te beleven en was de kenmerkende kroonluchter opeens ontvouwen als een trap naar beneden. Met het nummer ‘Rood’ van Marco Borsato is in een voorgaande editie al eens groots uitgepakt, maar door deze bijzondere aanpak kreeg het een totaal nieuwe dimensie. Minder verrassend was het nummer Zing-Vecht-Huil…’ waar Blof voor koos. Dit nummer hadden ze al eens in de Grootste kroeg van Nederland gezongen. Het Feit dat Barry Hay dan een couplet meezong voegde daar weinig aan toe.

Opvallender waren andere samenwerkingen. Twee werelden smolten samen toen Rowwen Hèze en Typhoon hun hits ‘Limburg’ en ‘Zandloper’ ten gehore brachten. Zo ontstond er opeens Limburgse reggae en lieten de Limburgers na het optreden van Marco Bosato horen dat er van het popnummer ‘Meeste dromen zijn bedrog’ ook prima een tex mex versie te maken was. Marco Borsato voelde zich overigens prima in zijn element en ging een energieke confrontatie aan met Jeroen van Koningsbrugge tijdens het nummer ‘Wit Licht’ en had een perfecte klik met Nicky Romero.

Copyright Paul Bergen / Tribe Company BV

Het traditionele eerbetoon was dit jaar gericht op de Beatles. Terwijl een uitverkocht Ahoy meezong met nummers als ‘Lucy In The Sky’ en ‘All You Need Is Love’ zorgden zo’n 30 dansers en acrobaten voor begeleidend theater geïnspireerd op de Beatles jaren ’60. Racoon, The Common Linnets, VanVelzen en Douwe Bob zorgen op vier zwevende podia voor de muzikale invulling. Kroegbazen Nick en Simon nodigen naast vele bekenden van de Vrienden van Amstel verder nog uit: Diggy DeX, Matt Simons en Broederliefde.

Natuurlijk was de rijdende bar weer van de partij. Al is het maar vanwege de mogelijkheid Amstel bier te promoten. Daar waar Marcel van Veenendaal in 2015 een prachtige versie ten gehore wist te brengen van Hazes’ ‘Kleine Jongen’, kwam het opvallend gekozen nummer ‘Papa’ van Stef Bos wat minder goed uit de verf. Zo laat op de avond was niet bij iedere bezoeker nog de aandacht aanwezig voor zo’n intiem liedje. De avond werd afgesloten met ‘Mooi’ waaraan ook Pascal Jacobs en Nick Romero hun bijdrage leverden. Het is mooi geweest. Er zullen er na deze nog vele volgen.

Copyright Paul Bergen / Tribe Company BV

Vrienden van Amstel 2017 is met 15.000 bezoekers per avond al volledig uitverkocht. Organisator Amstel heeft voor de jubileumeditie 2018 extra shows toegevoegd waardoor het aantal komt te staan op een recordaantal van 14 avonden. De shows van de 20ste editie van De Vrienden van Amstel LIVE! vinden plaats op 18 t/ m 22 januari, 24 t/m 29 januari en 31 januari, 1 en 2 februari 2018. Hiervoor zijn gelukkig nog wel kaarten beschikbaar.

Deel: