Naked Song, het jaarlijkse indoor singer songwriter festival in Muziekgebouw Eindhoven, vindt dit jaar plaats op zaterdag 22 april. Met Danny Vera & String Quartet, Young Gun Silver Fox en Ryley Walker brengt de organisatie vandaag de eerste namen naar buiten. Elk jaar maken zo’n 20 acts hun opwachting op één van de vijf podia die Naked Song telt. In de line-up is er veel aandacht voor upcoming talent en gevestigde namen in bijzondere setting en samenwerkingen.

De Zeeuwse rootsmuzikant Danny Vera vergaarde in zijn rol als huisband bij Voetbal Inside zijn eerste supporters, ondertussen weet zijn aanhang hem ook massaal te vinden in uitverkochte clubs en theaters en op festivals verspreid over het land. Zijn smaakvol gestileerde sound roept herinneringen op aan grootheden als Roy Orbison, Johnny Cash, Elvis Presley, Chris Isaak en Bruce Springsteen. Speciaal voor de show op het Naked Song festival wordt Vera’s elegante en authentieke basis van country, rock en rock ‘n’ roll door een strijkkwartet van extra finesse en schoonheid voorzien.

Het Britse Young Gun Silver Fox debuteerde eind 2016 met het veel geprezen album ‘West End Coast’. De titel dekt de lading meer dan behoorlijk: het is een verwijzing naar de oorsprong van hun geluid en de plek waar de plaat is opgenomen, respectievelijk de westkust van Amerika en het West End in Londen. En zoals de albumtitel twee door kilometers land en oceaan van elkaar gescheiden delen van de wereld met elkaar verbindt, zo brengt de live uitvoering van de plaat tijdens Naked Song ongetwijfeld ook generaties samen. Een feest van herkenning voor de oudere festivalgangers  en voor de jongere bezoekers een kennismaking met het muzikale gedachtegoed van The Eagles, Steely Dan, Hall & Oates, de Doobie Brothers en andere grootmeesters uit de jaren ’70 die de blauwdruk vormden voor de laid back, melodieuze en meerstemmige liedjes van Young Gun Silver Fox.

Ryley Walker komt uit het Amerikaanse Rockford, voor de rest is er weinig sprake van rock in relatie tot deze gitarist en liedjesschrijver. Des te meer van Engelse folk en Chicago jazz. Op zijn eerste platen ‘All Kinds Of You’ en ‘Primrose Green’ demonstreerde Walker al zijn virtuositeit als gitarist, met indrukwekkende doch verfijnde solo’s op repeterende akkoordenschema’s in een melancholische sfeer. Op het in 2016 verschenen ‘Golden Sings That Have Been Sung’ toont hij die kwaliteiten wederom, maar koppelt ze aan meer compacte composities. Daarbij heeft Walker zich ondertussen ook als zanger hoorbaar ontwikkeld, waardoor de liedjes meer melodie en een meer catchy karakter hebben gekregen. Toegankelijk zonder het experiment uit het oog te verliezen.

Foto: (c) Rene Obdeijn/Maxazine

Deel: