Welke band kan en mag hun fans 10 jaar laten wachten op een nieuwe plaat en komt dan vervolgens met een album vol covers? Opper muziekdino’s Jagger (73), Watts (75), Richards (73) en Wood (69) komen op de rand van het jaar met hun nieuwe album welke de titel ‘Blue & Lonesome‘ draagt. Het zijn geen gevonden nummers uit 1964 van de Stones die ergens in een kille natte kelder in London lagen. Nee, het zijn coversongs van diverse blueslegendes. Maar wat klinkt het heerlijk old school Stones allemaal! De Rolling Stones gaan helemaal terug naar hun roots uit de begin periode van hun oprichting in 1962. Terug naar… de Blues!

De band is inmiddels al 54 jaar onderweg, 24 tours, 25 studio albums, 21 live albums en 28 verzamelalbums rijker. En daar komt nu ‘Blue & Lonesome’ bij. Opvallend is de stem van Jagger die nog steeds geweldig klinkt. De blues songs vallen hem goed om te zingen en hij blijkt ook nog eens een geweldige mondharmonicaspeler te zijn. Wat vooral ook opvalt is dat de nummers allemaal zo “live” klinken en dat de band als een stel jonge honden overkomt. Ze hebben er duidelijk erg veel plezier in.

Rolling Stones Hype

Bijna werd ook ik meegezogen in de hype die “de Stones spelen de blues” heette. Maar na een paar dagen de plaat niet gehoord te hebben en hem toen weer eens beluisterde kwam ik tot de conclusie dat het uniek is dat een band als The Rolling Stones dit gewoon kan maken. Het had eigenlijk ook gewoon een bonus CD kunnen zijn bij een echte nieuwe CD van de band met eigen nummers. Want hoe zouden de reacties geweest zijn als AC/DC of Deep Purple een nieuwe plaat hadden gemaakt met alleen maar bluescovers? Was dan ook de hele wereld “In Love With The Stones”?

En wanneer je het van die kant bekijkt is het allemaal niet zo speciaal en bijzonder. Want het is namelijk helemaal niet moeilijk om een aantal bluesnummers na te spelen. Maar de manier waarop deze heren het doen is toch wel erg fraai.

Covers

De plaat telt 12 blues originals. Het zijn nummers van o.a. Jimmy Reed, Willie Dixon, Eddie Taylor, Little Walter en Howlin’ Wolf. De plaat is in slechts 3 dagen opgenomen en op 2 van de 12 nummers doet hun oude vriend Eric Clapton ook mee, omdat hij in de studio ernaast zijn eigen plaat aan het opnemen was.
Het album is geproduceerd door The Glimmer Twins en Don Was en is opgenomen in de British Grove Studios in West-London. Wat op een steenworp afstand ligt van de plek waar het ooit allemaal begonnen is in 1962.

Cirkel

Met het beluisteren van de nieuwe plaat moest ik denken aan de beginperiode van de band, de jaren dat ze al meegaan en de leeftijd van de mannen. Want zeg nou eerlijk; ze zitten stuk voor stuk al best wel tegen hun houdbaarheidsdatum aan. Ik heb het gevoel dat voor hun de muzikale cirkel nu rond is doordat ze nu een plaat maken die eigenlijk ook in 1962 gemaakt had kunnen zijn. Is dit dan misschien het “Thank you, goodnight” album van de band? Ik zou daar zeker vrede mee hebben. Want hoe lang zouden ze het nog vol houden? Het zijn tenslotte ook mannen van alle dag geworden.

Kado

De band geeft middels ‘Blue & Lonesome’ de muziekgeschiedenis een prachtig document cadeau. Want het zal niet al te lang duren na het verschijnen van deze plaat voor dat bluesbands (amateur en professioneel) over de hele wereld nummers gaan coveren van dit album. En dan kunnen we er nog jaren van genieten en er over praten dat het “Stones”-nummers zijn die toch echt in 2016 uitgebracht zijn. De Rolling Stones bewijzen de bluesscene over de hele wereld een mooie eer met dit album, want voor het geval het nog niet zo was… vanaf nu is de blues weer hot!

Tour

Van mij mogen ze nog 1 keer gaan touren voordat ze echt de spreekwoordelijke pijp aan Maarten gaan geven en de instrumenten aan de wilgen zullen hangen. Laten ze dan in godsnaam gaan optreden in de voor hun doen wat kleinere zalen. Dan komen de nummers van de laatste plaat helemaal super tot hun recht. ‘Blue & Lonesome’ is een heerlijke, vette, sfeervolle en vooral verslavende bluesplaat geworden! Jammer dat ‘Little Red Rooster’ er niet opstaat. But hey! “It’s Only Rock n Roll But We Like It!” Absolute aanrader voor elke muziekliefhebber! (8,5/10) (Eleven Music)

Deel: