Met een carrière van bijna 40 jaar vond Sting het weer tijd voor een nieuw album. Met deze ontelbaar vaak internationaal onderscheiden muzikant, schrijver, acteur, en wereldverbeteraar zijn we allemaal opgegroeid. Na de succesvolle oprichting van The Police eind jaren ’70 ging Sting midden 80’s solo, en is nooit meer weggeweest.

Met het vandaag uitgebrachte album ‘57th & 9th’ is na 10 jaar weer een pop/rock project op zijn conto bijgeschreven. We horen een breed scala aan stijlen, van klassieke folk tot Ú2-like’ rock, maar altijd met het herkenbare ietwat hese maar heldere stemgeluid van deze held van velen. Misschien niet altijd verrassend, maar met een heerlijk herkenbare sound, actuele thema’s en soms dromerige songs is deze tijd van het jaar een goed moment om dit te delen.

Het forse ‘Can’t Stop Thinking About You’ is een veelbelovend openingsnummer waarbij je al direct meedeint op de goed te volgen en lokkende tonen. Daarna volgt ‘50,000’, een nummer dat begint met een U-2 sound met onverwachte muzikale wendingen die het nummer in tweeën verdeelt. ‘Down, Down, Down’ heeft soms lastig te volgen maar zeker interessante muzieklijnen en vertelt over het lijken te verdrinken in een zwaar afscheid. One Fine Day’ begint met een strakke drum, en lijkt een van de meer vrolijke nummers van het album. Dit gevoel blijft muzikaal, maar verdwijnt tekstueel tegen het eind van de song.

9200000064253421Bij ‘Pretty Young Soldier’ gaat het over een jong koppel waarvan hij zich heeft opgegeven voor een oorlog terwijl ze huwelijksplannen maakten. Dit verhaal neemt een onverwachte wending… ‘Petrol Head’ heeft een ingenieus stads en bijna kakofonisch geluid, maar tegelijkertijd fijn gemelangeerdmet mooie wisselingen in snelheid en sfeer. ‘Heading South On The Great North Road’ heeft een dromerige opening, het klinkt als een voordracht uit oude tijden, en verhaalt over vele reizigers die deze weg van herinneringen bereisden.

De muziek is leidend bij ‘If You Can’t Love Me’ en de zang verhalend, theatraal en intrigerend. Spannende opbouw… “If you can’t love me this way, then you must leave me”. De wanhoop van een verloren liefde. Inshallah’ ..als Allah/God het wil.. je hoort een berustende, rustige stem, met op de achtergrond tegelijkertijd een gejaagd ‘stads’ geluid. De Arabische trommel klinkt als het geluid van wanhopig fladderende insectenvleugels tegen het raam. ‘The Empty Chair’ gaat over de hoopvolle gedachte aan een veilige plekje dat, ook al ben je ver weg, voor je wordt vrijgehouden.

Dan volgen er 2 bonussen in de vorm van een andere versie van ‘I Can’t Stop Thinking About You’. Een uptempo versie van het openingsnummer over een zoektocht naar de perfecte partner, en ‘Inshallah’ Het album sluit af met een live- versie van ‘Next To You’. Knallende afsluiting met een verlengde ‘oldie’ waarbij alles registers opengaan. Aan het werk in de ‘Hells Kitchen’ in Manhattan, New York, passeerde Sting dagelijks het kruispunt, jawel, van 57th & 9th. En hier ligt dan ook de basis van dit ‘reis- en bewegingsthema’ van deze cd uit geboren swingende afsluiter bij een live- optreden. Het publiek zal dan zéker om meer roepen!

Het album is gecentreerd om de stem en het nog steeds verder ontwikkelende verhalend vermogen van Sting, en kan de donkere winteravonden zeker veraangenamen. Sting zal vandaag, 12 november, een exclusief optreden geven voor de heropening van de Parijse club ‘Bataclan’ met als muzikanten Dominic Miller en Rufus Miller op gitaar en Vinnie Colauita op drums. (7,5/10) (A&M Records)

I. ‘Can’t Stop Thinking About You’
2. ‘50,000’
3. ‘Down, Down, Down’
4. ‘One Fine Day
5. ‘Pretty Young Soldier’
6. ‘Petrol Head’
7. ‘Heading South On The Great North Road’
8. ‘If You Can’t Love Me’
9. ‘Inshallah’
10. ‘The Empty Chair’
11. ‘I Can’t Stop Thinking About You’ (LA Version)
12. ‘Inshallah’ (Berlin Sessions Version)
13. ‘Next To You’ (Live At Rockwood Music Hall)

Deel: