Meestal komt het nogal gemakzuchtig over als artiesten hun oude hits opnieuw opnemen en voegt het ook weinig toe aan de originele versies. Dus in eerste instantie waren we een beetje huiverig voor het nieuwe album ‘Acoustic’ van de Simple Minds waarop Jim Kerr en consorten oude nummers in een akoestisch jasje opnieuw hebben opgenomen. Maar het idee achter dit album was niet zomaar om te teren op oud succes, want het ontstond spontaan toen ze tijdens hun vorige tournee enthousiaste reacties kregen op de akoestische uitvoering van ‘The American’, waarmee het album ook opent.

smacousticcover1200Het scepticisme vervaagt bij het horen van een verrassend frisse versie van ‘Promised You A Miracle’ met een gastbijdrage van KT Tunstall. Ook ‘New Dream Gold’ pakt verrassend goed uit in akoestische vorm. ‘Glittering Prize’ en ‘Chelsea Girl’ klinken ook een stuk puurder dan de new wave versies de jaren ‘80. Het is ook knap hoe ze bij ‘Someone Somewhere In Summertime’ de zwoele sfeer van de originele versie weten te behouden in deze akoestische versie.

Maar uiteraard heeft het niet overal een grote meerwaarde. Zo voegen uitgerekend de nieuwe versie van ‘Alive And Kicking’ en ‘Don’t You (Forget About Me)’ niets toe aan de zo bekende hitversies. Daarmee is ‘Acoustic’ vooral een leuk uitstapje voor de fans. Voor hen voegt het misschien nog iets toe aan hun oeuvre. Hoewel het scepticisme waarschijnlijk minder was geweest als het een live album was geweest. Iets waar de Golden Earring ook succes mee boekte toen ze drie akoestische livealbums uitbrachten. Het was iets dat de Simple Minds nog niet hadden gedaan. De ‘unplugged’ hype uit de jaren ’90 ligt dan weliswaar 20 jaar achter ons, maar het siert de heren dat ze niet per se krampachtig met de laatste trends mee willen gaan. (7/10) (Caroline)

Deel: