De Utrechtse indiepopband Causes speelde vrijdag 4 november 2016 hun laatste show van hun albumtournee. Naast dat zij Eindhoven aandeden voor de laatste albumtourshow van het album ‘Under Bridges That You Built For Me’, speelden ze ook hun laatste gig van dit jaar voordat ze de studio induiken voor nieuw materiaal.

CausesDat verkondigde leadzanger Rupert Blackman tegen het einde van de show. “Met drie albumtournees hebben we deze koe inmiddels wel uitgemolken, het is tijd om een nieuwe koe te maken” geeft Blackman toe. De band speelt al sinds februari 2016 hetzelfde album op diverse festivals en trok meermaals langs de concertzalen. De term ‘uitmelken’ is enkel deels onterecht. Ja het is waar dat de band al even voortborduurt op ‘Under Bridges That You Built For Me’ maar het is nog lange niet te beschrijven als uitmelken. Het album kent zelfs voldoende rek om nóg een festivalseizoen mee te gaan. Naarmate de band zich meer profileert op grote en kleine festivals groeit hun muziekkwaliteit en ook de fans met hun mee. Waar vroeger Causes nog een halve zaal trok met muziekliefhebbers die enkel de twee grote hits, ‘Walk On Water’ en ‘Teach Me How The Dance With You’ konden meezingen trekken zij nu uitverkochte (kleine) zalen met fans die het hele album uit volle borst meezingen.

Ook de kleine zaal van de Effenaar in Eindhoven was tot op het nokje uitverkocht, 350 ongeduldige concertgangers verzamelden in de intieme zaal van de Eindhovense poptempel. Alvorens Causes het podium betrad werd men verblijd met zanger en muzikant Christon die zichzelf met een loopstation en diverse instrumenten begeleidt. De multi-instrumentalist brengt diverse liedjes van zijn debuutalbum ‘Towns & Cities’ ten gehore. Ondanks dat het spelen op zijn zelfontwikkelde loopstation een beetje een wazig concept is, heeft de zanger absoluut een goede stem en passen zijn performance en sound perfect in het plaatje van Causes.

Tegen negenen betrad de Utrechtse band Causes het podium. Met aan het begin niet al te veel interactie met het publiek brengen zij plaat voor plaat het welbekende album ten gehore. Het valt dan ook op dat het publiek op ingetogen wijze toch haast alle liedjes kan meezingen. Het ingetogen karakter wordt door de band niet weggenomen, wat het concert eigenlijk alleen maar ten goede komt. Zelden motiveert leadzanger Rupert het publiek tot klappen, springen of zwaaien. Wanneer dit wordt gedaan, zien we een beperkt aantal concertzangers adequaat reageren. De rest lijkt genoegen te nemen met rustig meezingen en nippen van hun drankje.

CausesCauses zet in anderhalf uur vol passie en energie en kwalitatief concert op de planken. Mede dankzij de dynamische lichtshow wordt hun muziek geaccentueerd waardoor de concertganger helemaal opgaat in de show. Nadat de band afsloot met hun grote hit ‘Teach Me How The Dance With You’ kwamen zij als toegift terug voor een akoestische set. Zonder versterking speelden zij de nummers ‘To the River’ en ‘Sparrows’ waardoor zij dichter dan ooit het bij het publiek stonden. Na deze akoestische set sloten de heren de avond af met het nummer ‘All For Us’ waarbij het publiek toch nog even los kon gaan én ging.

foto’s (c) Bas Oeijen

Deel: