zappafrank-thecruxofthebiscuit_cZo af en toe wordt het volk verrast met een uitgave van opnamen van Frank Zappa, die nog op de plank liggen. Deze opnamen worden beheerd door ‘de erven van…’ en bij tijd en wijle uitgebracht. We’re Only In It For The Money was ooit de ludieke titel van een oude lp van de grote meester en het is een ironisch feit dat dit nu precies gebeurt met diens nalatenschap. Er zijn onlangs twee cd’s uitgekomen, ‘Frank Zappa for President’ en ‘The Crux Of The Biscuit’, met nooit eerder uitgebrachte nummers, alternate takes en mixes, liveopnamen en gesproken tekst. Hier wordt laatstgenoemde cd besproken.

‘The Crux Of The Biscuit’ bestaat uit diverse takes die zijn gemaakt tijdens de opnamen van het album ‘Apostrophe (*)’ uit 1974. De eerste paar nummers zijn een weergave van de nummers van dit album, maar dan met een andere mix. Als voorbeeld, ‘Cosmik Debris’ heeft een ander intro, in ‘Uncle Remus’ is extra zang van o.m. de Ikettes te horen. ‘Cosmik Debris’ wordt later nog herhaald, nu zonder zang maar met gitaar. Voorafgaand aan een grandioze bijna 20 minuten lange liveversie van ‘Don’t Eat The Yellow Snow/St. Alphonzo’s Pancake Breakfast’ horen we Zappa vertellen waar hij de inspiratie voor beide nummers vandaan haalde. Ook ‘Don’t Eat The Yellow Snow’ horen we later nog in een afgekapte studioversie. Verder bestaat de cd eigenlijk uit wat minder goede stukjes muziek en gesproken tekst.

Tja, wat moet je met zo’n uitgave. Bijna de helft van de cd is best te pruimen, maar de rest is eigenlijk gewoon bagger te noemen. De Zappa-fan die alles van zijn idool wil hebben zal dit best willen aanschaffen. Op een enkel nummer na had het wat mij betreft beter op de plank kunnen blijven liggen. (4/10) (Zappa)

Deel: