In de afgelopen vijftien jaar heeft Jamie een solide reputatie opgebouwd als artiest die niet gecategoriseerd kan en wil worden. En die rusteloze ziel heeft hem geleid naar het op 14 oktober te verschijnen ‘Building a Beginning’, zijn zesde studioalbum en de opvolger van het in 2013 verschenen album dat simpelweg de titel Jamie Lidell droeg. Waar hij zich op dat werk volledig onderdompelde in schelle en snerpende electro en pop geluiden, reinigt hij zich op ‘Building a Beginning’ in de rimpelloze wateren van de aardse psychedelische soul. Denk aan de subtiele laagte van Marvin Gaye’s ‘What’s Going On’, de wervelende liefelijkheid van ‘Cloud Nine’ unnamed(4)van The Temptations en het zaligmakende van Stevie Wonder. Alles natuurlijk doordrongen van zijn specifieke stijlen en prachtige stem. ‘Building a Beginning’ is Jamie Lidells meest persoonlijke album tot nu toe. Een beschouwing van de liefde en familie, ingeleid door de geboorte van zijn zoon en eerste kind Julian.

Voor dit album heeft Jamie Lidell weer samengewerkt met de allerbeste muzikanten zoals bassist Pino Palladino (D’Angelo, Peter Gabriel, Eric Clapton), drummer DaRu Jones (Jack White), multi-instrumentalist Pat Sansone (Wilco) en achtergrondzangeressen Kudisan Kai, Traci Brown Bailey en Tiffany Smith (Chaka Khan). De productie is van de hand van Justin Stanley (Beck, Prince, Leonard Cohen, Paul McCartney) en Ben Ash (Two Inch Punch), terwijl Jake Aron (Le1f, Fort Lean) het album heeft gemixt. Maar de belangrijkste bijdrage komt wel van Jamie’s vrouw Lindsey Rome die meeschreef aan alle, zeer persoonlijke, teksten en alle foto’s voor het artwork maakte.

‘Building a Beginning’, dat verschijnt op Lidells eigen label Jajulin Records, is inmiddels voorafgegaan door de eerste track ‘Walk Right Back’:

In oktober komt Jamie Lidell voor twee shows naar Nederland. Op 18 oktober staat hij in Doornroosje in Nijmegen en op 25 oktober in Paradiso in Amsterdam.

Deel: