Na 13 jaren van afwezigheid in Europa, gaf de Amerikaanse zangeres Vanessa Carlton op zondagavond 8 mei eindelijk weer een optreden in Nederland. Waar anders dan in de Amsterdamse Melkweg. Na de grote hit ‘A Thousand Miles’ in 2002 moest Carlton een lange zoektocht ondergaan naar haar eigen muzikale identiteit. Vele jaren later heeft ze deze eindelijk gevonden en zo verscheen eind 2015 het album ‘Liberman’. De titel van het album legde ze uit tijdens haar optreden in de Melkweg.

Vanessa’s opa was kunstenaar. De beste man veranderde keer op keer zijn naam in de hoop eindelijk succes te krijgen. Bij de piano in haar huis hing een kunstwerk van haar opa. Deze is vergroot op doek en maakt onderdeel uit van het karige decor gedurende de avond. Op het kunstwerk zijn drie dames in het evakostuum te zien. Dit is echter maar één dame die in drie verschillende poses is geschilderd. Elke keer als Carlton piano speelde keek ze vol bewondering naar het doek. Dit was precies de sfeer die haar album overbracht en ze besloot met veel trots de originele naam van haar opa ‘Liberman’ te gebruiken als albumtitel.

VanessaCarlton-DexterReijsmeijer-9G5A9908

 

Jerry Williams

Het voorprogramma werd verzorgd door Jerry Williams. De dames die hoopten op een charmante heer, werden teleurgesteld. De mannelijke bezoekers daarentegen genoten met volle teugen. Een prachtige 20-jarige, uit Portsmouth afkomstige dame betrad het podium. Enthousiast begroette ze het publiek en vertelde dat dit haar eerste Europese optreden ooit is. De singer-songwriter begeleidde zichzelf gedurende haar optreden op gitaar. Met haar engelenstem wist ze het publiek te overtuigen met nummers waar voornamelijk het woord ‘boy’ in voor komt. Het nummer ‘Boy Oh Boy’ bijvoorbeeld, dat zeker potentie heeft om een grote zomerhit te worden. The Cure’s ‘Boys Don’t Cry’ werd omgezet tot een intieme versie door Williams. Na haar optreden signeerde Jerry haar cd en daar werd gretig gebruik van gemaakt. Houd deze naam zeker in de gaten, want binnen een mum van tijd zal zij zelf het hoofdprogramma verzorgen.

JerryWilliams-DexterReijsmeijer-9G5A9780

Vanessa Carlton

Een kwartier later dan gepland kwam Vanessa Carlton dan eindelijk het podium op. De inmiddels 35-jarige Amerikaanse zangeres begon direct met de grote hit ‘A Thousand Miles’. Dit nummer werd niet met veel enthousiasme gespeeld, maar werd puur gedaan om de fans tevreden te stellen. Hierna volgen direct ‘Carousel’ en ’Tall Tales For Spring’ die beiden afkomstig zijn van het album Rabbits on the Run dat uitkwam in 2011.

Hierna werd alleen nog maar nieuwe werk gespeeld afkomstig van het album ‘Liberman’. In volgorde van het album werden alle liedjes afgehandeld. Beginnend met ‘Take It Easy’ dat werd gevolgd door ‘Willows’. Dit nummer gaat over grote wilgen die Carlton altijd inspireerden. Zo groot en treurig, daar moest ze een nummer over schrijven.

Tussen de nummers door drinkt Carlton gretig uit haar kleine glaasje gevuld met rode wijn. Ze vroeg zich af of het normaal is in Nederland dat alle wijnglazen zo klein zijn. Hier werd luid om gelachen door de aanwezige fans.

VanessaCarlton-DexterReijsmeijer-9G5A9992

Met gemengde gevoelens treedt Carlton op. Ze vindt het heerlijk om haar fans te zien en muziek te maken, maar aan de andere kant mist ze haar dochter Sid en man John McCauley. Ondanks het feit dat ze zo snel mogelijk weer terug naar haar gezin wil, geniet ze volop in Amsterdam is te lezen op haar Facebookpagina. ‘First day off of tour. Had the best Chinese foot massage of my life then some OK ravioli and on my walk home I passed a mariachi band, a flutist, and some Irish fiddlers. Amsterdam you are so good. Miss my crew at home but I’ll never forget this some of these mamma going rogue moments. X’

Skye Steele verzorgd hemelse viool klanken gedurende het optreden. Carlton vertelde dat ze drie glazen Martini op had toen ze ergens was waar Skye optrad. Ze genoot zo van zijn vioolspel dat ze hem vroeg om haar te begeleidden tijdens haar optredens. Enkel tijdens de aankondigingen van de volgende nummers zocht Vanessa voorzichtig contact met het publiek. Verder keek ze voornamelijk naar haar piano of naar de blonde charmeur met zijn viool. Een avond waar vooral genoten werd van rustige liedjes.

SkyeSteele-DexterReijsmeijer-9G5A9964

Het laatste nummer van de avond was ‘The Marching Line’. Dit nummer droeg Vanessa op aan de slachtoffers van de ramp in het Parijse theater Bataclan waar vorig jaar 89 mensen om het leven kwamen. Dit soort vreselijke rampen zal artiesten nooit doen stoppen met optreden, aldus Carlton die vervolgens onder luid applaus het podium verliet.

Zeer dankbaar was Vanessa Carlton dat de Nederlandse fans zo lang op haar hebben bezoek hebben gewacht. Om de liefhebbers van haar muziek te bedanken kwam ze na afloop het album ‘Liberman’ signeren.

Foto’s: Dexter Reijsmeijer

Deel: