Hoewel de Amsterdamse saxofoniste Susanne Alt een veelzijdige muzikante is, veel fans en liefhebbers kennen haar als boodschapper van de funk. Dat gegeven kun je ook niet omheen op haar fantastische nieuwe album ‘Saxify’.

Susanne Alts zesde plaat, uitgebracht op vinyl en in beperkte oplage op cd, dampt met een kokend heet dozijn pompende tracks die de stoom uit je oren laat komen. Het koper van Alt en haar collega’s knettert, zwelt en stoot in combinatie met het ritmische staccato van drums, bas en slaggitaar. Alts spel is afwisselend met opzwepend strakke partijen, lyriek en diepte. Daarnaast overtuigt ze met een neus voor catchy melodieën en geraffineerde arrangementen.

Mosterd

Opvallend detail aan ‘Saxify’ is hoe letterlijk Alt illustreert waar ze de mosterd vandaan haalt: een batterij van special guests uit de kampen van grondleggers als James Brown en George Clintons Parliament/Funkdelic agglomeraat geeft extra cachet aan Alts liedjes. Zo zijn er bijdragen van Fred Wesley, Michael Hampton , Bruno Speight en Rodney ‘Skeet’ Curtis, maar ook Tower of Powers Roger Smith en Earth, Wind & Fire’s Scott Mayo. Van eigen bodem draven onder andere Hans Dulfer, Glenn Gaddum Jr. en Zuco 103’s Stefan Schmid op.

Drive

Saxify heeft een constante drive en neemt slechts in ‘You and Me’ en ‘Angeldelic’ genuanceerd gas terug met fraaie sopraanpartijen van Alt en een briljante gitaarsolo van Michael Hampton in laatstgenoemd nummer. Diverse gastvocalisten verrijken de songs met soulvolle zang, zoals nieuwkomer Lorrén, Berenice van Leer en Mavis Acquah. Alt nam zelf de geslaagde productie voor haar rekening. ‘Saxify’ is een bruisend feest in een flink nostalgische setting, maar klinkt toch fris en hip. Tenslotte is funk tijdloos. Een dijk van een album van deze saxy funkambassadeur! (9/10) (Venus Tunes)

Deel: