Maxazine is met een compleet team aanwezig om verslag te doen van Paaspop. Hieronder een compleet overzicht van vrijdag.

Golden Earring

Het hoofdpodium van Paaspop is gevestigd in een gigantische tent waar duizenden mensen samen kunnen genieten van de artiesten die staan geprogrammeerd in de zogeheten ‘Apollo’ tent. Vrijdagavond trokken de heren van Golden Earring een volle zaal waarmee zij de vrijdagavond mochten afsluiten. “Gaan deze oude mannen afsluiten ja?” aldus twee jonge tieners die zich net na aanvang voegden in de stampvolle Apollo, tien minuten later bij het inzetten van ‘When The Lady Smiles’ zien we twee headbangend door de tent springen. Want ja, Golden Earring mag dan misschien al een tijdje meegaan maar ze weten nog precies hoe ze hun publiek moeten bespelen. Snoeiende gitaarsolo’s, sterke interactie en een opeenstapeling van bekende en onbekende nummers vormen een prima setlist voor de laatste act van de vrijdag op Paaspop. En als, onze beste drummer van Nederland, een ongelofelijke drumsolo inzet halverwege ‘Radar Love’ kunnen we onze opengevallen monden haast niet meer dicht krijgen. Wat een set, wat een muziek en wat een energie! [BO]SB][AG]

Jett Rebel

Een eer voor Jelte Tuinstra: Een goedgevulde Apollo lag vrijdagavond aan zijn voeten. De beste man, gekleed in een zwarte jurk, witte sneakers en een witte hoed, genoot zichtbaar van het toejuichende publiek. Op witte doeken had de zanger tekens van vrede geschilderd waarmee hij een eerbetoon bracht aan de huidige situatie in de wereld. Zijn welbekende authentieke voorkomen bracht het publiek met hem naar de wolken der muzikaliteit[BO] [SB]

Fun Lovin’ Criminals

Fun Lovin’ Criminals zorgde er ruim 20 jaar geleden voor dat hun debuutalbum ‘Come Find Yourself’ de boeken in zou gaan als klassieker. Zeker na de grote hits ‘The Fun Lovin’ Criminal’ en ‘Scooby Snacks’ was het album niet meer weg te denken uit menig platencollectie. Twintig jaar na de release kwam het trio terug naar Schijndel om te bewijzen dat ze springlevend zijn. De twee originele leden Huey Morgan en Brian Leiser hadden Frank Benbini meegenomen, die sinds een jaar of 15 de strakke drumsecties ter handen neemt. Dat de tijd soms met alle liefde stil blijft staan bewezen de “oude” rotten ook in de Apollo. Van voor naar achter werd er door jong en oud gedanst. Paaspop bleek een perfect podium voor de funky tonen van de New Yorkers [JW][SB]

Bootleg Betty

Bootleg Betty bestaat uit 5 vrouwen. Bootleg Betty speelde een aanstekelijke Rockabilly. De energie spatte bijna van het podium . Kenmerkend voor het geluid van Bootleg Betty zijn vooral de staande bas en de twee gitaristen. In de RestoLounge, tussen het frietkauwende publiek. liet Bootleg Betty zien dat ze in staat was om het publiek bij haar show te betrekken. Bootleg Betty wist er door het aanstekelijke enthousiasme, maar zeker ook door de catchy liedjes een gezellig feestje van te maken [JW][AG]

 

Jungle by Night

Jungle by Night is een funkband die uit maar liefst 9 muzikanten bestaat. Naast een drummer, bassist, gitarist en keyboardspeler heeft de band 2 percissionisten en maar liefst 3 blazers. De blazers hadden een hoofdrol in de swingende mix van dampende funk en opzwepende afrobeats.Op de meer dan solide basis van drums, percussie en inventief baswerk schitterden de sax, trompet en trombone. Opgezweept door de energie die van het podium afspatte sloeg de Jack Daniels aan het dansen! Of je de nummers nu kende of niet, niemand kon de groove van Jungle by Night weerstaan. [JW][AG]

PAUS

Om half 5 precies werd het lint voor het podium van de Jack Daniels stage doorgeknipt om Paaspop officieel voor geopend te verklaren. Aan het Portugese Paus de eer om af te trappen. De naam Paus heeft niets met de katholieke voorman te maken, maar het betekent toverstokken in het Portugees. Paus is in die zin bijzonder dat alles om de beat draait.
Voor op het podium stonden 2 naar elkaar toegekeerde drumkits. Op de verhoging daarachter namen de bassist en de keyboardspeler plaats. De twee drummers van de band zijn allesbepalend voor de sound van Paus. Van een zomerse samba naar een spervuur van beats, alles begint bij de drummers.
Paus bleek de perfecte opener van Paaspop, de opzwepende beats zetten de Jack Daniels aan tot dansen om de spieren op te warmen.[JW][AG]

BZB

De BZB, voorheen bekend als Band zonder Banaan, mocht het Paasvuur van 2016 ontbranden. De band die rocknummers met komische teksten maakt is begonnen als schoolband en komt voort uit de metalband Zymosis. De metal invloeden van Zymosis zijn de laatste jaren afgenomen tot een combinatie van rock en Ierse folk. De boerenkinkels, zichtbaar thuis in de Brabantse Polder, wisten de opening van het Schijndelse festival tot een waar feestje te maken. Feestklassiekers als  ‘Echte Vrienden’, ‘Koning Pintenman’, ‘Ik Leer Het Nooit’, ‘en ‘Morgen Heb Ik Spijt’ werden met veel plezier meegezongen. Ook nummers van hun nieuwe EP ‘Ankers’ werden uitgeprobeerd in de Apollo en hoewel onbekend… zeker gewaardeerd. [AO][SB]

Fresku

Na dat de BZB het festival aftrapte in de Apollo was het aan rapper Fresku om de main op stelten te zetten. En dat deed hij, met een meer dan over de helft gevulde zaal stal hij de harten van de vele jonge bezoekers. Zijn hits als ‘Twijfel’ en ‘Alisha’ werden luidkeels meegezongen door het gewillige publiek. “Zijn album ‘Nooit Meer Terug’ dat hij dit jaar op Topnotch uitbracht is een van de allerbeste albums van 2015” aldus de organisatie van Paaspop, ook bij Maxazine wordt deze  mening gedeeld. De lokale held deed wat er van hem verwacht werd, met zijn woordentovenarij de zaal inpakken. [BO][SB]

PowerWolf

Het podium van de Phoenix is omgebouwd tot een soort kruising van kerkhof en kerkgebouw met de keyboards weggewerkt als adelaar. De leden van de Duitse powermetal band Powerwolf betraden het podium in vol ornaat, beschilderd als zombies.De show van Powerwolf stond bol van de christelijke symboliek en bombast, onder andere door de soms gregoriaans aandoende zang in Latijn. Deze klassieke invloed is niet zo raar als je weet dat zanger Attila Dorn opgeleid is als opera zanger.Een aantal meegereisde fans, uitgedost als hun idolen zweepte het publiek mee op. Het publiek in de Phoenix vond het prachtig en deed enthousiast mee met de samenzang en overal werden luchtgitaren bespeeld.[JW][AG][SB]

John Coffey

John Coffey flikt het alweer: vanaf de eerste oerschreeuw van zanger David tot aan de laatste riff van de show stond de Phoenix volledig op z’n kop. Nog voor het einde van de opener ‘Broke Neck’ zong David al crowdsurfend over het publiek. De toon was gezet voor een memorabele show. Links en rechts schoven crowdsurfers over het publiek en er werd een gigantische cirkelpit georganiseerd. “Deze pit gaat niet door als hij niet minstens om twee palen heengaat” zo zweept David het publiek op.
Maar het is niet allemaal ongecompliceerde lol van John Coffey; de band kreeg de Phoenix volledig stil door ‘House for thee” op te dragen aan alle vluchtelingen die gestorven zijn op zoek naar een beter leven. Met John Coffey in deze vorm kan Peter Pan Speedrock met een gerust hart met pensioen gaan. [JW][AG][SB]

Baroness

Het verhaal van Baroness is bijna net zo angstaanjagend als prachtig. Tien jaar geleden keken de leden de dood in de ogen toen de tourbus van een viaduct het ravijn in dook. Het plezier bij elk optreden is dus vanaf de eerste minuut van de gezichten af te lezen. Terwijl de Golden Earring hun grootste hits op de main voorschotelde was de sfeer op de Jack Daniels Stage uitgelaten.

Alle metalheads van Paaspop hadden zich verzameld voor het podium van de Jack Daniels voor Baroness. Spijkerhard, muzikaal en geïnspireerd overtrof Baroness alle verwachtingen. Na een van de hoogtepunten van de show, het slow burning ‘If I Have to Wake Up (Would You Stop the Rain?)’ barstte een oorverdovend gejuich uit. Baroness heeft alles wat je van een stoner metalband verwacht, dikke riffs, grommende bassen en gepassioneerde zang. Wat mij betreft dé ontdekking van de eerste Paaspop dag

Teksten: Joost Wijdeven [JW], Aline Oeijen [AO], Bas Oeijen [BO]
Foto’s: Sander van den Berg [SB] en Ariane van Ginneke [AG]

Deel: