De organisatie van het Sneeuwpop festival heeft altijd een goede neus gehad voor up-comming Nederlandse bandjes, ook dit jaar weer. Op het programma onder meer Sunday Kid, Canshaker Pi, The Brahms en De Likt. Deze bands behoren tot de meest belovende live bandjes van 2016. Sneeuwpopfestival in JC Pardoes te Hoogwoud was dit jaar met ruim 200 bezoekers opnieuw uitverkocht, en het was weer een feestje.

Sunday Kids zorgt voor Southern randje op Sneeuwpop

Na twee lokale bands (The Southern Seas en Sheperds Pie) is het de beurt aan Sunday Kids. Deze energieke band bestaat uit een viertal Noordelingen, wonend in Amsterdam. Hun muziek werd gebruikt voor de reclame van het Grolsch bier Kornuit en ze werden de meest spelende band uit de popronde van 2014. Hun debuut album ‘Twang Wolf Sessions’ kreeg lovende recensies in binnen- en buitenland.
Sunday Kids timmert sinds 2013 aan de weg en spelen een combi van verleidelijke, warme Southern rock en Nederlandse kroegrock. Inclusief psychedelische momenten, met afslagen richting surf, mede dankzij de doorleefde, rauwe vocalen van zanger Folkert Lodewijks. Het viertal doet denken aan bands als Black Keys, Wilco en 16 Horsepower. Na een verpletterende releaseshow van hun jongste album Sweet One in de Amsterdamse Bitterzoet zijn de mannen klaar om de rest van Nederland in te pakken met hun Southern psych rock. In het voorjaar van 2016 staat er onder andere een tour door Duitsland en België op het programma.

Canshaker Pie is vol enthousiasme

Canshaker Pi, vier jonge Amsterdamse slackerrockers die, naar het schijnt, bij Stephen Malkmus van Pavement al goed in de smaak te vallen. De groep, met twee leden van Palio SuperSpeed Donkey, maken heerlijke catchy alternatieve-jaren-negentig-garagerock in de traditie van Sonic Youth en Dinosaur JR. Frontman Willem Smit is trouwens de zoon van John Cees Smit van de Amsterdamse indierockmastodonten Scram C Baby.Niet alleen het aanwezige publiek bij Sneeuwpop was enthousiast, ook singer-songwriter, en Miseries-frontman/platenbaas, Tim Knol geeft zijn stempel van goedkeuring. Mede daardoor werd hun debuut EP ‘Boomslang’ uitgebracht op Tim’s Tender Records.

The Brahms een schoolvoorbeeld

The Brahms is, net als Canshaker Pi, een van de meest belovende bands voor 2016. Met hun radiovriendelijke indiepop vol tropische vibes had The Brahms al een enorme airplayhit met ‘Golden’, tevens speelden ze meer dan 30 shows tijdens het afgelopen reizende muziekfestival Popronde. The Brahms is, net als Rondé en Taymir, een exponent van de Utrechtse Herman Brood Academie. De heren zijn perfect op elkaar ingespeeld, geen stiltes tussen de nummers en een professionele buiging na afloop, goed opgelet op school. Het springerige indie à la Vampire Weekend geluid valt goed in de smaakt van het aanwezig publiek.

De Likt de perfecte afsluiter voor Sneeuwpop

Het explosieve Rotterdamse electro/hiphoptrio De Likt is geboekt als afsluiter van Sneeuwpop 2016. In de Maasstad zijn ze al jaren ware culthelden met hun, zoals ze het zelf noemen, futuristische funk. Frontman Jordy ‘Simon’ Dijkshoorn is ook bekend van de Rotterdams rap versie van Kenny B’s “Parijs”, een grote hit op YouTube en de laatste tijd waarschijnlijk ook van hitsingle “Ja Dat Bedoel Ik”. De snoeiharde beats en de in het rond springende Simon zorgen in no-time voor niets dan grijnzende gezichten in JC Pardoes. De Likt verdient niet de originaliteitprijs maar met hun aanstekelijke Italo-beats en agressieve vocalen behoren ze wat mij betreft tot een van de meest belovende Nederhopgroepen van dit moment.

Foto’s: Armand Hoogland

Deel: