Vorig jaar kwam het album ‘VHS‘ van de X Ambassadors al uit in thuisland Amerika en kreeg daar totaal verschillende kritieken. Van geweldig tot verschrikkelijk en alles daar tussen in. Op zich al interessant om deze verschillende meningen te veroorzaken, dan moet het wel een bijzonder album zijn. Is ‘VHS’ geweldig of verschrikkelijk?

VHS

De keuze om met de Britse producer Alex Da Kid in zee te gaan is op zich al bijzonder. Da Kid is namelijk bekend geworden om zijn typische bombastische geluid van Imagine Dragons, terwijl X Ambassadors eerder een indierock band lijkt. ‘VHS’ bestaat uit 20 nummers waarvan 7 zogenaamde ‘Interludes’. Dit zijn over het algemeen verschrikkelijke onzinnen die tijdens het opnemen grappig lijken, maar voor de luisteraar bijna altijd irritant zijn. Ook op ‘VHS’ blijkt dit het geval, bijna een reden om het album niet te kopen maar te streamen en deze ongein (VHS cassetteband geluiden) te vermijden.

X Ambassadors – VHS volledig overgeproduceerd

‘Renegades’ blijft een lekker nummer en samen met ‘Unsteady’ zijn het meteen de twee lekkerste nummers van het album. De reden is eigenlijk heel simpel. De enige twee nummers die door Alex Da Kid met rust zijn gelaten en waarop te horen is dat zanger Sam Harris een heerlijke stem heeft. Ook lijkt dit het echte geluid van de X Ambassadors.

Alle andere nummers zijn zo ongelofelijk overgeproduceerd dat er soms geen touw aan vast te knopen is. Wanneer je samen met labelgenoot en hit-machine Imagine Dragons een nummer opneemt, kan dat bijna niet anders dan goed werken. FOUT. Het aller slechtste nummer van het album is juist deze samenwerking. Er is geen touw aan vast te knopen aan ‘Fear’. Afrikaanse geluiden, bubbling beats en niet te verstane teksten. Het nummer moet zijn eerste plaats wel delen met ‘Hang On’. Ook hier weer een kakafonie aan geluiden die later zijn toegevoegd.

Het moet gezegd worden dat ‘VHS’ een album is wat je bij het beluisteren, nummer na nummer, verrast. Op ‘Nervous’ klinkt opeens een typisch jaren 80 breakbeat in combinatie met een John Newman-achtig geluid. Laten we het maar heel bijzonder noemen. De basis van ‘VHS’ is gewoon prima te noemen, jammer dat het volledig kapot gemaakt is door de wijsneuzen in de studio.

‘Renegades’ is waarschijnlijk ook de enige reden dat hun concert in Paradiso in korte tijd uitverkocht. Hopelijk kunnen de fans door het vreselijke geproduceerde geluid heen luisteren en staan de Amerikanen straks gewoon als band te knallen op het podium, zonder onzin. Dit album snel vergeten, een passende producer vinden, en een fantastisch tweede album lanceren! Om terug te komen op de openingsvraag: De basis van X Ambassadors is geweldig, de uitvoering verschrikkelijk. (4/10)(Int.Us Interscope)

 

Deel: