Een maand nadat De Staat uit Nijmegen een prijs won voor de video van ‘Witch Doctor’ op het International Music Video Festival in Parijs, is de band terug met een vierde album. Dat draagt de opvallende titel ‘O’. Voor de opnames daarvan had de band het oude pand van popzaal Doornroosje ter beschikking. De plaat werd er helemaal live opgenomen, zegt frontman Torre Florim: “We stonden in een cirkel de spelen, letterlijk in een O-vorm.”

Het werken in het oude Doornroosje is De Staat goed bevallen. “Het geluid en de akoestiek van zo’n grote ruimte is iets waar je veel mee kan”, vertelt Florim. “En door in een cirkel te spelen communiceer je veel makkelijker. Als je ziet wat iemand speelt, hoor je het ook beter. Daardoor ga je veel beter samenspelen. In zo’n ruimte probeer je de energie van de band te vangen en dat ging heel makkelijk op deze manier.”

Oneindigheid

O staat dus voor de manier van spelen maar Florim bedacht de albumtitel al eerder. “O is een interessante letter en de klank is leuk. Het staat symbool voor oneindigheid. Veel teksten gaan over tijd en leven in het nu. Over cyclussen in relaties ook, hoe je telkens weer tegen dezelfde dingen aanloopt. Maar de meeste teksten zijn meer op meta-niveau, over het grote geheel en wat dat betekent.” Florim heeft geen idee waarom dat hem zo fascineert. “Volgens mij omdat er ruimte in mijn hoofd is om over dat soort zaken na te denken. Want het gaat eigenlijk heel goed met mij. Er zijn weinig kleine dingen waar ik mee zit dus ga ik naar de grote dingen kijken.”

Je hersens uitzetten

De nieuwe single Peptalk heeft wederom een bijzondere video meegekregen maar die van Witch Doctor maakt nog steeds indruk. Op het Noorderslag-festival speelde het publiek de rituele dans rond Torre Florim letterlijk na tijdens het optreden van De Staat.

Er staat een nieuwe tournee voor de deur maar soepel gingen de eerste optredens nog niet, aldus gitarist en toetsenist Rocco Hueting: “In het begin is het altijd anders dan al die keren daarvoor. De oude nummers kun je dromen maar de nieuwe gaan nog niet vanzelf. Dat is vervelend maar ook leuk omdat we weer toewerken naar het moment dat het wel weer vanzelf gaat. Je hersens kunnen uitzetten tijdens een optreden is het lekkerste gevoel dat er bestaat. Op dat moment is een album helemaal geslaagd maar ook tijd om aan een nieuw project te gaan werken.” De Staat tourt tot eind februari door Nederland.

©FaceCulture

Deel: