Deventer was dit weekend “the place to be”.  Het Dickens Festijn was in volle gang en op de eerste dag stond, heel toepasselijk, Jacco Gardner met band in het Burgerweeshuis. Een weekendje terug in de tijd.

Het voorprogramma Eerie Wanda paste prima in de gehele setting want met haar warme en rustige klanken was ze een prima voorprogramma. Het publiek was een mix van jong en oud en een ieder was dan ook positief verrast met dit voorprogramma. Deventer was in kerstsferen en de uitgekiende klanken van Jacco, passen daar helemaal bij. Jacco laat zijn muziek voor zich spreken, want een prater tussen de nummers door is hij niet.

Jacco Gardner en zijn unieke baroksound

Jacco Gardner-2

Jacco maakt unieke jaren 60/70 barokpop, maar dan in een modern jasje. De show begon prima met de titelsong van zijn nieuwste plaat ‘Hypnophobia’. Je waande je direct in de vroege jaren van de Pink Floyd sound. Verwacht echter geen langdurige geluidstapijten. Jacco Gardner is van het heden en weet alles te verpakken in korte vlotte songs met een retrosound van oude muziekinstrumenten zoals klavecimbel.

Sferische klanktapijten

De huidige generatie is van snel en kort, want anders zijn ze snel afgeleid. Zo ging het ook in deze show. Een goede mix van langzame songs afgewisseld veel uptempo nummers. ‘Clear The Air’ was het tweede nummer van de set en iedereen werd meegezogen in deze sferische klanktapijten. Jacco is al bijna het hele jaar aan het toeren en dat kon je merken aan de band.

Het is een perfect ingespeelde band en het geluid was top in het Burgerweeshuis. Keyboards, gitaar en de zang van Jacco vloeiden perfect in elkaar over. Met name bassist Jasper Verhulst wist aan de sound van de band een heerlijke nostalgische drive toe te voegen. Alle puzzelstukjes vielen op hun plek en elk nummer klonk direct heerlijk vertrouwd. De hele set was zorgvuldig geselecteerd, want het klonk als een eenheid. Er was ook ruimte voor een nieuw, instrumentaal, nummer ‘Notus’

Het was verbazingwekkend hoe snel de nummers voorbij zijn en hoe kort de set was want na ruim 60 minuten was het optreden alweer afgelopen. Met ‘Chameleon’ en de meest recente single ‘Find Yourself’ als afsluiters voelde het concert meer als een festivaloptreden. Zonder een vooraf gemaakte setlist leek het wel of ze hun langste nummer ‘Before The Down’ gewoon waren vergeten te spelen.

Tijdens de toegift wist de band nog te verrassen door allemaal van positie en instrument te wisselen. Van toetsenist naar gitaarspeler en van drums naar bas en vice versa. Niet alleen Jacco die op zijn platen alle instrumenten zelf inspeelt, maar ook de band gaf aan dat ze tot veel meer in staat zijn dan ze in dit uurtje hebben laten zien. Het publiek restte niets anders dan de magische klanken van Gardner in te ruilen voor de betoverende wereld van Dickens.

Foto’s: Rene Obdeijn – Maxazine

Deel: