‘Gotcha! is terug! Of nee: Gotcha! is er weer!’ Zo kondigde Gotcha! begin dit jaar haar nieuwe album en tournee aan. Na in 2009 weer bij elkaar gekomen te zijn als The Gotcha! All Stars, smaakte de reünie naar meer en, helaas zonder I-Repeat en Koen Fu, ging de band aan de slag met een nieuw album ‘Back To The Moon’. Een tournee volgde en in de Groene Engel trapte de band in maart haar tournee af. Een beetje matjes nog, en het leek alsof de mannen in 20 jaar zo’n 40 jaar ouder waren geworden. We bleven de band volgen en gedurende tournee kwam de oude gogo en P-funk er gelukkig steeds meer in en met het slotconcert, in de Hoofddorpse Duycker in het vizier, maakte Maxazine de stap om Gotcha! weer vol in de beide armen op te nemen. En dat pakte goed uit.

PYN, een stoere chick met heldere stem

De opwarmer van de avond bestond uit zangeres PYN, die met haar toetsenist de ondankbare taak had voor een slecht gevulde zaal haar nummers ten gehore te brengen. Net als de eerdere opwarmer in deze tour, Opie, wordt ook PYN achter de schermen geproduceerd door de (Gotcha!-afgesplitste) Baskerville-crew, ditmaal Thijs van der Klugt. PYN is hot; een stoere chick met een heldere stem die met haar zoetgevooisde indie de handen met regelmaat op elkaar weet te brengen, en voor een support act is dat tegenwoordig (helaas) een zeldzaamheid. Het lukte PYN met gemak en terecht; Daar gaan we snel meer van horen.

Gotcha! in Duycker in Hoofdorp

Toen Maxazine de kans kreeg een partnership aan te gaan met het concert van Gotcha! in Duycker in Hoofddorp, hoefden we daar niet lang over na te denken. Gotcha! was in de jaren 90 een van de meest vooraanstaande Nederlandse bands en nog steeds een autoriteit op P-funk en gogo. Niet voor niets maakt de Godfather of P-funk, George Clinton, met regelmaat gebruik van de kwaliteiten van E1 Ten. Logisch, want de P zit in de frontman van Gotcha! direct in zijn bloed. Naast rode en witte bloedcellen drijven er dikke moddervette P-cellen in de bloedbanen van de opgewekte zanger van de band.

Gotcha!, de koningen van de P-funk

Voor fans van het eerste uur die de band nog niet eerder zagen deze tour, is het even aftasten welke richting de band is ingeslagen na zo’n tijd. ‘Back to the Moon’ was een rustiger album dan we gewend waren van de Haarlemmers. Toch zijn nummers als ‘No robot’ en ‘Crystal Clear’ inmiddels door het publiek geaccepteerd als ware het nummers vanuit de jaren ’90.

De tijd heeft natuurlijk wel wat gedaan met Gotcha!, en het was in de nieuwe samenstelling even aftasten, maar Gotcha! heeft de groove inmiddels weer helemaal terug. Maxazine maakte met de keuze voor Gotcha! een geslaagde combinatie en pakte daarmee in Poppodium Duycker in Hoofddorp wellicht een van de beste concerten van het jaar. En dat was ook wel duidelijk toen aan het einde van het optreden na een eerdere (mislukte) oproep dan toch Nico ‘Kid Crash’ Noot (ex-Gotcha!, Nicotine) op het podium kwam begroeten. Gotcha! is er weer en het wachten is op een nieuw album, want om na één cd en tournee de pijp alweer aan Maarten te geven is veel te vroeg voor deze koningen van de P-funk.

Foto: Hans Kreutzer – archief Maxazine

Deel: